10 січня відбулось урочисте відкриття нового простору дитячої творчості завдяки колаборації арт-студії «Пятерня» та фундації допомоги Захисникам України «ЛЕСЯ ЮА».

Про цю подію розповіла репортерка Громадського інтерактивного телебачення Альона Бєлова.

В рамках простору будуть діяти художня студія для творчості, майстерня арт-терапії та галерея мистецтв.

Сьогодні гостям презентували виставку дитячих картин, створених під час арт-терапії в реабілітаційному проєкті «Теплі долоні». Після чого відбувся показ колекції дизайнерського одягу, виготовленого дітьми та презентація книги «Кольорові мандри» дитини з важкими життєвими обставинами Влада Онушко.

Книга представляє собою розмальовку, основу якої склали малюнки хлопчика. Також її доповнили історією, яку написав Владислав Лебідь.

«Я працював над дизайном обкладинки та придумав сюжет. Тобто я робив повністю розкадровку, як при створенні коміксів та книжок, все це прописував. Потім підбирав ілюстрації та ще писав віршики. У нас вийшла не просто розмальовка, а книжка, яку можна читати, розмальовувати, переповідати та співати».

Уклала книжку одна з учасниць юна майстриня Ірина Семененко. Вона ж разом з командою відповідала за створення експозиції виставки.

Ірина розповіла, що познайомилась з Владом рік тому в рамках ініціативи «Теплі долоні»:

«На одному із наших мистецьких завдань він намалював це своє створіння, яке нас зачепило».

З її слів хлопчик був дуже позитивним, хоча дещо сором'язливим:

«Хотілось йому допомогти вилізти з цієї скромності та показати світ, який він в собі ховає. Ми зарядилися і вирішили зробити цю інтерактивну книжку з його персонажами, додавши туди історію його життя, але завуальовано».

Художниця, засновниця простору та керівниця арт-студії «Пятерня» Тетяна Мялковська помітила хист Влада, який разом із іншими дітьми Рожищенського притулку був у таборі «Теплі долоні».

Вона зізнається, що була вражена його інтересом:

«Я розповідала про Марію Примаченко та показувала її роботи в інтернеті. Він почав малювати, надихнувшись її творчістю, при цьому абсолютно своє».

Зі слів арт-терапевтки в рамках проєкту багато дітей проявляють свій талант і їх роботи регулярно подають на конкурси в різних країнах Європи:

«Всі діти одразу проявляються і я відправляю роботи на конкурси. Багато робіт зараз на різноманітних конкурсах та виставках у Литві, Малайзії, В'єтнамі, Америці, Лондоні, Кельні та інших».

Пані Тетяна наголошує, що ці діти нам потрібні і їх таланти варто розвивати.

Детальніше про подію дивіться у ВІДЕО: