Посеред замерзлого озера Світязь на Волині на кризі застрягли орієнтовно тисяча водоплавних птахів лисок, які лишилися зимувати на воді

Про це повідомляє Суспільне.

Рятуючись від холоду, птахи постійно рухалися у маленькому водяному плесі, розповів науковець Шацького національного природного парку Василь Матейчик.

Птахів помітили ще декілька днів тому, хотіли підгодувати їх, але не могли дістатися до лисок, бо крига на озері була дуже тонкою.

Зрештою, коли крига дозволила дійти озером до плеса, працівники нацпарку використали для підкорму птахів 50 кілограмів зерна.

Працівники Шацького нацпарку розсипають зерно перелітним птахам, які опинилися посеред замерзлого озера Світязь.

Станом на 11 січня лиски ще перебувають на озері, нікуди не відлетіли, тому птахів у разі потреби будуть ще підгодовувати.

Востаннє зграї птахів: лисок, лебедів і крехів, працівники Шацького нацпарку на Світязі рятували п'ять років тому, коли озеро через обміління замерзло, говорить Василь Матейчик.

До слова, лиски — це невеликі водоплавні перелітні птахи, які гніздяться на всій території України, але зазвичай зимують на Закарпатті та півдні. Науковець припускає, що птахи залишилися і не відлетіли з Волині через теплий грудень у 2023 році.