У Ківерцівському краєзнавчому музеї відкрилась виставка ляльок-мотанок «Князівни та княгині України».

В експозиції - 79 ляльок, створених 50-ма майстринями з України, Норвегії, Канади та Бразилії, - пише газета Волинь.

Виставка діятиме з 19 січня 2024 року впродовж місяця. Вона є патріотичною за духом і переносить у княжу добу. Відвідувачі зможуть познайомитись з творчістю майстринь-лялькарок за допомогою авторських ляльок в образах історичних постатей. Разом із тим дізнатись про незвичайні факти з нашої історії, про те, як творилась і утверджувалась наша держава.


До прикладу, про чарівну ляльку Аґнєшку Станішевську, яку створила Ірина Корень з Дніпра, майстриня захоплено зазначає:

«Я занурилася в історію. Це Волинь! Монастир бернардинів у Луцьку. Волинська обласна бібліотека для юнацтва розташована у колишньому монастирі бернардинів (пам'ятка національного значення) на березі річки Стир на Градній горі Луцька. Там, з ініціативи дружини місцевого земського судді Войцеха Станішевського - Агнешки, в 1643-му почалось будівництво кляштору (Католицький монастир). В науковій бібліотеці Дніпра я переглянула море матеріалів про ті часи. Як я розумію, вона була не бідна, чоловік суддя земський того воєводства. Але в одязі царських натяків не робитиму - зроблю більш стримані, але багаті відтінки, католичка все-таки. У ті часи був великий західноєвропейський вплив на моду Речі Посполитої: Відзначається вплив французької моди на стиль жіночого шляхетського одягу; погляди щодо захоплення шляхтянками французькою модою з боку польської культурної еліти».


Лялька-княгиня Єфросинія Ярославна Марії Заблотської з Львівщини - біля ікон з молитовно піднятими руками. Адже, як пояснюють майстрині, сьогодні мільйони українських жінок, як колись княгиня Єфросинія Ярославна, здіймають руки до неба та моляться за мир, за повернення з війни живими синів, чоловіків, батьків, онуків. 

Кожна лялька підписана, під кожною інформація про авторів - чудових майстринь та їхні фото. Поруч на аркушах роздруковані й коротенькі розповіді з книг про княгинь.  

Фото: фейсбук-сторінка Олени Михальчук