Нещодавно відбулася презентація літературного дебюту Віти Климович — книги «По той бік шибки».

Про книгу та шлях її створення в етері Громадського інтерактивного телебачення поговорили із письменницею Вітою Климович, головним редактором та директором Видавничої майстерні «YAR» Ярославом Карпецем, а також із завідувачкою кафедри технології та дизайну УДУ імені Михайла Драгоманова Лілією Дерман.

«Твори, зібрані в книзі, досить давно відлежувались в мене і от прийшов їх час», — каже письменниця.

Серед тих, які увійшли до збірки, багато містичних творів. Сама авторка вважає, що всі жінки відьми та мають в собі щось надприродне, тому тема відьмацтва знайшла своє відображення у них.

«Архетип відьми, який часто відгукується в моїх творах, дуже близький українській жінці. Тому, коли прийшла війна, в ситуації гострого стресу та загрози власному життю, ті сили набувають особливої сили й потужності», — пояснила пані Віта.

Також вона думає, що творчість — це потужний терапевтичний інструмент, як для того хто пише, так і для читача:

«Як не крути, коли ти пишеш — змінюєш себе і коли читаєш, то також можеш себе змінити».

Жінка зізнається, що стимул для оформлення творів у книгу їй дав Ярослав Карпець.

Авторка зауважила, що не має хисту для просування своїх робіт, як менеджер:

«Писати — пишу, твори накопичуються, проте створення книги — окрема ніша, яка потребує часу, уваги й емоційного вкладу».

Пан Ярослав розповів, що йому хотілося, аби Віта Климович була опублікованим автором:

«Давав Віті емоційні штурхани, щоб вона писала, бо в неї велика аудиторія у Фейсбуці — більше 5 тисяч підписників. Тепер її книжка вийшла — в ній зібрана проза авторки. Проте Віта, як здібний прозаїк, так і дуже талановитий поет, сподіваюсь незабаром вийде її книга віршів у Видавничій майстерні "YAR"».

Дизайнерка Лілія Дерман разом із студентами долучилась до розробки дизайн-проєкту цієї книги.

З її слів, над цією книжкою, головним чином, працювали студенти:

«Я, як завідувач кафедри, почала шукати проєкти або співпрацю з різними організаціями, які готові були брати студентів на практику або для реалізації проєктів у рамках освітньої діяльності. Одною з таких співпраць стала робота над книжкою "По той бік шибки"».

Лілія каже, що цей проєкт книги став першою розробкою поза стінами університету та пригадує, що від Ярослава та Віти вони отримали технічне завдання, відповідно до якого розробляли дизайн книги.

Детальніше про книгу «По той бік шибки» дивіться у ВІДЕО: