У лісах Волині зростає кількість хижаків, адже полювання на них заборонене з початку повномасштабної війни.

Про це повідомили у Поліському лісовому офісі.

Зрозуміло: олені та лосі, які наближаються до людей, викликають замилування, стають героями Тік-току, збирають тисячі вподобайок. А от інформаційні повідомлення про появу хижаків - вовків та лисиць - це в результаті завжди страх та паніка серед населення. Особливо серед мешканців сіл та містечок, де ліс є дуже близькою частиною життя.

Найбільшого розголосу останнім часом набуло повідомлення про появу вовків у лісах Ратнівщини. Люди розповідали про різну кількість помічених тварин. Зʼявилися відповідні повідомлення у соцмережах, новини на медіаресурсах.

Фахівці лісової галузі оцінюють ризики, проводять спостереження та всі необхідні заходи.

«На Ратнівщині лісівники та користувачі мисливських угідь і справді фіксували сліди вовка. За спостереженнями єгерської служби, у місцевих лісах налічується до 10 особин вовків, але точну їх кількість визначити неможливо, так як вони постійно мігрують. Вовк може за добу подолати дистанцію у кілька десятків кілометрів. Тобто протягом дня одну й ту ж особину можна побачити в різних локаціях. Прийти могли зі Сходу, сторони Чорнобиля чи навіть білорусі», -зазначає провідний мисливствознавець Поліського лісового офісу Віталій Каращук. 

Разом із тим фахівець акцентує: «Питання потрібно вирішувати комплексно та колективно. Дика тварина - власність держави, а не лісівників і не користувачів мисливських угідь. Вона вільно переміщається в угіддях і відповідальність за неї користувач мисливських угідь несе в міру чітко визначених законодавством своїх обовʼязків.

Якщо дика тварина навіть перебуває в межах держлісфонду, але на цій же території угіддя надані обласними радами, які є розпорядниками мисливських угідь, в користування для ведення мисливського господарства іншим структурам чи фізичним особам, то жодних прав та обовʼязків щодо диких тварин єгерські служби філій ДП «Ліси України» там не мають! А серед користувачів лише в двох областях - числені УТМР, клуби, громадські організації, приватні підприємства, ТОВ.

Тому зараз час для спільного вирішення проблем, які можуть виникати. Як і прийняття спільних рішень, що стосуються ставлення до вовків. Зі свого боку філії Поліського лісового офісу, які є користувачами лише частини мисливських угідь в регіоні, завжди діятимуть в межах чинного законодавства».

«Вовк - хижак, який є небажаною твариною в мисливських угіддях. Їх чисельність має регулюватися, оскільки наслідки перебування вовка, починаючи з весни, відображаються на червонокнижних тетеруках, глухарях та на молодняку козулі, оленя, в тому числі і лося. До повномасштабної війни регулювати кількість хижих тварин за наявності відповідної ліцензії та відстрільної картки мали право і мисливці, – пояснює головний спеціаліст відділу мисливського господарства, полювання та рекреації Північно-Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства Оксана Пудловська. – Зараз полювання заборонено законодавством і відстріл проводить лише єгерська служба.
Згідно зі статистикою, кількість вовків у Волинській області зростає. Наприклад, у 2020 році їх було 34, в 2021 і 22-му – вже 39, а минулоріч їх стало 44. 2022 року в області відстрелили 18 вовків, 2021-го – 20 особин, роком раніше – вісім».

Необхідні заходи, які визначені законодавством, - тривають постійно. Ситуація в нашій області утримується на контролі.

Подібна проблема - із чисельністю лисиць. Тварина також може становити загрозу. Адже крім того, що полює на домашніх тварин та птахів, вона може переносити сказ. І тут уже варто не нехтувати порадами фахівців Держпродспоживслужби та вчасно вакцинувати домашніх тварин.

Лісівники звертаються до кожного жителя Волині: якщо ви маєте точну інформацію чи особисто бачили хижаків, фіксуйте локацію та повідомляйте в найближчу філію ДП «Ліси України», звертайтеся до користувача мисливських угідь, голови громади, в поліцію чи пишіть на сторінку Поліського лісового офісу. Не поспішайте оприлюднювати інформацію на власних сторінках чи групах в соцмережах. Такі дії не дадуть жодного ефекту, крім створення дешевої сенсації та зайвої паніки.

Головне фото Поліський лісовий офіс