Офіційно до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини традиційне ткацтво у Камінь-Каширській громаді внесли 26 грудня 2023 року.

Детальніше про це ремесло в етері ГІТу розповіла Олена Мартинович, завідувач відділу аматорського мистецтва та народної творчості Волинського обласного науково-методичного центру культури.

За її словами, у Камінь-Каширській громаді знаходиться найбільший осередок майстринь з ткацтва.

«Сьогодні було досліджено понад 60 сіл громади і в кожному селі є люди, які тчуть або вміють ткати, але найбільша кількість майстрів, які мають свої власні ткацькі верстати є у 24 селах громади : Видерта, Підріччя, Щитинь, Боровне, Брониця, Велика Глуша, Пнівне, Мала Глуша, Гута-Боровенська, Грудки, Воєгоща, Раків Ліс, Невір, Мостище, Черче, Мельники, Бузаки, Ворокомле, Сошичне, Островок, Качин, Фаринки, Добре і Підбороччя», — повідомила спікерка.

В чому особливість ткацьких виробів цієї громади?

«Вони дуже яскраві і абсолютно вирізняються з-поміж усіх інших на Волині. Це ткані хідники, доріжки, рядна, рушники. У колірній гамі виробів домінує сірий з додаванням червоного, а також вкраплення синього, жовтого, зеленого кольорів», — додала пані Олена.

Де можна подивитися, як відбувається процес ткацтва та якими матеріалами користуються майстрині, дізнавайтеся у ВІДЕО: