Водохреще, або Йордан чи Хрещення Господнє є третім і останнім великим святом у різдвяно-новорічному циклі свят. За новим церковним календарем православні віряни відзначають Водохреще 6 січня. Раніше цього дня відзначали Святвечір напередодні Різдва. У 2024 році Водохреще припадає на суботу.

Про це свято та його традиції розповів в етері ГІТу отець Віталій (Собко) речник Волинської єпархії ПЦУ.

За його словами, сьогодні 5 січня цей день називається Навечір'я або Хрещенський святвечір. Завтра 6 січня за новим календарем буде свято Богоявлення та Хрещення Господнє.

«Богослужбові традиції на свято Богоявлення збігаються із традиціями Різдва Христового: напередодні є святвечір, має бути пісна вечеря, а також готуються 12 страв. В давні часи свято Різдва Христового і Богоявлення — це було одне свято. Пізніше церква розмежувала їх, щоб закцентувати увагу на кожній події», — повідомив панотець.

Богоявлення у Біблії пояснюється так: під час хрещення Ісуса на нього з небес опустився Святий Дух у формі білого голуба. Після цього всі присутні на ритуалі люди переконалися, що Ісус є Син Божий. А прийняттям хрещення Ісус показав, що цей обряд є для кожного християнина священним і обов'язковим, навіть для Сина Божого.

Головним обрядом цього свята є освячення води та водохресні купання.

Коли та де будуть освячувати воду у Свято-Троїцькому соборі в Луцьку, дізнавайтеся у ВІДЕО: