З 15 лютого по 31 березня 2024 року встановлюється заборона на добування (вилов) щуки звичайної згідно з Правилами любительського рибальства.

Про це повідомляє Волинський рибоохоронний патруль.

Введення заборони у такий період викликане біологічними особливостями розмноження виду.

Щука звичайна – одна з небагатьох риб наших водойм, нерестова активність якої починається за температури води +3…+6°C, що є нижчою порівняно з нерестовими температурами інших видів. Нересту щуки звичайної передує переднерестова міграція, під час якої відбувається остаточне дозрівання ікри у самок та молок у самців. Саме у цей період щука є дуже вразливою до вилову.

Вдалий нерест щуки звичайної – перспектива природного поновлення виду у наших водоймах.

За незаконне добування щуки звичайної передбачено покарання від адміністративної до кримінальної відповідальності, а також відшкодування нанесених рибному господарству збитків.

Компенсація збитків за один незаконно виловлений екземпляр становить 3 468 грн.

У випадку, якщо на риболовлі все ж впіймали щуку звичайну – згідно з Правилами любительського рибальства обов’язок рибалок: використовувати всі необхідні допоміжні засоби та прийоми для дбайливого підхоплення і звільнення водних біоресурсів від гачка і випускати в природне середовище існування водних біоресурсів незалежно від їх стану, добування (вилов) яких заборонено Правилами та законом або водних біоресурсів які не планують залишати в улові.

Під час повернення у природне середовище таких водних біоресурсів необхідно уникати нанесення їм травмувань.

Довідкова інформація:

30 січня 2024 року набрали чинності зміни до Правил любительського і спортивного рибальства, внесені наказом Мінагрополітики від 24.11.2023 № 2034.

Документом, зокрема, передбачено такі основні зміни:

  • змінено назву правил на «Правила любительського рибальства»;
  • визначено спосіб виміру скатів та встановлено мінімальний дозволений до вилову їх розмір (35 см);
  • на такі види водних біоресурсів як раки, рибець звичайний, сиг, сом європейський, форель струмкова не поширюється норма прилову;
  • встановлено добову норму улову рапани 30 кг;
  • конкретизовано параметри дозволених підсак (сачків), що мають не круглу форму, з урахуванням загальної довжини сторін (не більше 220 см), а також дозволеного кроку вічка для вилову мідій, рапанів і креветок (не менше 8 мм) та мотиля і гамаруса (не менше 3 мм);
  • заборонено використання для вилову водних біоресурсів ручних драг.

Також з 1 листопада 2023 року на Волині діє заборона на вилов водних біоресурсів у зимувальних ямах, яка триватиме до нерестової заборони 2024 року. У цей період любительська риболовля дозволена на ділянках поза межами зимувальних ям.

Якщо Ви стали свідком порушення Правил рибальства - прохання терміново повідомляти на «гарячу лінію» Волинського рибоохоронного патруля (067) 360-78-40.