Цього року аграрії, в тому числі з деокупованих областей, знову зможуть скористатись державними програмами підтримки. Зокрема, будуть відновлені бюджетні дотації на утримання великої рогатої худоби, кіз та овець.

Що потрібно для отримання дотації, в етері ГІТу поговорили з головною спеціалісткою відділу розвитку сільських територій департаменту агропромислового розвитку Волинської ОВА Оксаною Шпак.

З її слів, програма ще не відновлена, проте її запуск орієнтовно планується в травні поточного року.

«Заявки можна буде подати лише через державний аграрний реєстр. Для реєстрації власники худоби мають згенерувати цифровий підпис. Найпростіше це зробити за допомогою застосунку "Приват24", відповідно маючи рахунок або звернутись у податкову. Кожен власник, який отримує ідентифіковану худобу або обробляє земельні ділянки сільськогосподарського призначення, маючи витяги з реєстру речових прав і зареєструвавшись у державному аграрному реєстрі, зможе подати документи на отримання держпідтримки, коли відкриється заявка», — пояснила пані Оксана.

Також Шпак зазначає, що господарники можуть не переживати стосовно реєстрації, оскільки ці дотації є підтримкою донорів і неоподатковуються.