Перетворення артефактів війни на мистецькі об’єкти, які згодом продаються на аукціонах, залучаючи кошти для військових – це той варіант волонтерства, до якого частенько долучаються художники. Та й досвідчені волонтери залюбки співпрацюють з митцями у такий спосіб.

Про такий напрямок роботи ГО «Об’єднання Активіст» розповів волонтер Андрій Дячук, - пише газета Слово правди.

«Зазвичай, коли ми привозимо на фронт автомобілі чи різну допомогу, – каже він, – хлопці на знак вдячності віддають різні воєнні «сувеніри», зокрема тубуси з відстріляних снарядів. Там вони лежать, нікому не потрібні, а тут ми вирішили використати їх для хорошого діла». Залучили до цієї справи одного з товаришів, Сергія Бучака, який займається організацією концертів українських артистів. Серед його зіркових «колег» – відомі музиканти Аркадій Войтюк та YakTak. Хлопці активно допомагають ЗСУ, перераховують на потреби військових частину прибутку від своїх виступів, а ще на концертах проводять аукціони, пропонуючи ексклюзивні лоти й збираючи за них десятки тисяч гривень, за які, зокрема, купують автівки для передової.

І ось синергія воїнів на фронті, митців у тилу та волонтерів об’єдналася у створенні цих виняткових лотів – розмальованих талановитими художниками тубусів, за які завзято торгуються відвідувачі концертів.

«Мабуть, найбільше цих тубусів для нашої спільної справи розмалював Ігор Мацюк, – ділиться Андрій Дячук. – Долучалися й деякі інші місцеві художники, зокрема Валентина Залуніна. А ось я запропонував своїй знайомій із Благодатного Катерині Будник намалювати щось, бо знав, що вона займається творчістю». Так з’явився тубус із Залужним.
«Цією роботою я хотіла виразити глибоку вдячність, любов, захоплення, підтримку, шану, Головнокомандувачу Збройних сил України», – ділиться Катерина. Жінка розповідає: коли міркувала, що б то зобразити на цій гільзі від снаряду, якраз розпочалась дискусія щодо відставки Валерія Залужного. «І я подумала, що його портрет буде доречним і символічно, – каже вона. – Бо й сама дуже емоційно переживала такі зміни у військовому керівництві нашої держави».


Катерина каже: робота пішла на одному подиху, ніби так все і мало бути. Звідкись з’явилося велике натхнення, бажання малювати щодня, без перепочинку.

«Ось так народилась робота. Ми дали нове життя, тій страшній речі, яка несе смерть. Надіюсь вона принесе ще й користь», – каже мисткиня.

Долучитися до цього такого важливого перетворення смертоносних речей на мистецькі артефакти, які, «перетворившись» у пікапи, джипи та інші важливі штуки у підсумку працюватимуть на те, аби рятувати життя нашим захисникам, може кожен художник. Андрій Дячук каже: «сувенірів» із фронту, з якими можна попрацювати, є вдосталь, а от охочих використати для цього свій творчий потенціал, наразі зголошувалося небагато. Тож якщо ви бажаєте створити щось нове, красиве і корисне, що бодай на крапелинку наблизить перемогу, – долучайтеся до цієї справи.

Віталіна МАКАРИК

Фото: Фейсбук/Катерина Будник