У свої двадцять Максим Ткачук – майстер спорту України з плавання, бронзовий призер чемпіонату Європи з плавання серед юніорів.

Про це повідомляють на сайті Волинської ОВА.

У дев’ять років Максим пішов на секцію із плавання. Вже за рік десятирічний лучанин здобув перемогу на перших обласних змаганнях, а сьогодні готується до відбору на участь в паризькій Олімпіаді. Максим Ткачук – один з наймолодших серед волинян, хто претендує на «олімпійську ліцензію».

Вода стала невід’ємною частиною його життя шість разів на тиждень, адже саме стільки тривають тренування чемпіона. Дві години щодня зранку та ввечері – великий спорт, як і вода, не пробачають помилок та нехтування підготовкою.

Секція у СДЮШОР плавання міста Луцька привела Максима до всеукраїнських та міжнародних перемог:

«Почалось все як саморозвиток – бо я не умів плавати, а потім виграв перші змагання. В мене швидко виходило підлаштовуватись під завдання та вимоги тренера. Так все і відбулось, поступово», – невимушено розповідає спортсмен.

Однак за цією легкістю стоїть жорсткий режим, дисципліна, віра в себе та довіра до тренера. Першим тренером Максима на воді був Анатолій Тихонович, який зараз у лавах ЗСУ. Сьогодні наставником чемпіона є тренер-викладач національної збірної команди України з плавання Володимир Самчук:

«Максим природжений плавець. Фізично він здатний та має навички із багатьох видів спорту, волейбол, баскетбол – їх ми використовуємо поміж тренуванням, аби розвантажитись. Але саме у плаванні він має дуже конкурентоздатну якість – вміння абстрагуватись від зовнішніх чинників, стресу, друзів на старті та інших відволікаючих факторів. Особливо це важливо на змаганнях, – відзначає Володимир Самчук. – Психологічне налаштування спортсмена має велике значення і його треба пропрацьовувати. У Максима це виходить природньо».

Звичайний день 20-річного спортсмена розпочинається о 5:30, з пробудженням. Вже о шостій ранку Максим на тренуванні у воді. Також займається у тренажерному залі. Ввечері – знову тренування.

Графік дня плавців упродовж тренувальних зборів ще більш щільний та концентрований. Тренування займають весь основний час, аби не втрачати відчуття води. Тому єдиний вихідний, неділю, юнак намагається провести з легкістю, наприклад – звичайна прогулянка із друзями, коли усі вони не завантажені.

«Раніше я не дуже багато читав, а коли зрозумів це, то поставив собі за мету читати 30 сторінок щодня. Зараз дочитую «48 законів влади» – розповідає про різних правителів, царів та які перешкоди вони долали на шляху до влади. Як ці перешкоди перетворювали на можливості. Класна книга, багато життєвих ситуацій і порад, з яких ти обираєш для себе золоту середину, яка співпадає з власним баченням», – поділився Максим.

Також книги радить спортсмену і тренер Володимир Самчук, який вважає що інформована людина завжди знайде кращий вихід з будь-якої ситуації.

«Хто для вас є взірцем у плаванні?».

«Легенда плавання, Майкл Фелпс, – відповідає Максим. – Є багато нових спортсменів, які «вистрілюють» та класно пливуть і ти мотивуєшся ними, але так, щоб прямо кумир, напевно немає».
«Найкращий приклад – це спортсмени, які досягають результату і втримують його, – переконаний Володимир Самчук. – Наприклад Фелпс постійно покращував свій власний результат, ставив нову ціль та досягав її. Це в спортсменах найвища чеснота, знайти силу і мотивацію щодня змушувати себе ставити кращим. Можна перемогти конкурента, але коли ти перемагаєш самого себе – це зовсім інший рівень».

«Що ви порадите спортсменам-початківцям або тим, хто втрачає віру у свої сили?».

«Моя основна рекомендація – робити все на легкій ноті, – розважливо відповідає Максим. – Не накручувати себе, абстрагуватись від зовнішнього. У мене також бували ситуації, коли в голову лізли думки – можливо я роблю щось не те, може треба спробувати щось інше. Добре, коли поруч є люди, які повертають тебе на правильний шлях. Треба вміти у таких кризисних ситуаціях залишатись емоційно аморфним. У спорті чи в бізнесі це хороша якість – не дозволяти зовнішнім факторам збивати себе зі шляху».

Нагадаємо, що цьогоріч у Парижі пройдуть Літні Олімпійські та Паралімпійські ігри, на участь в яких претендують десятеро волинян. З них одна спортсменка уже виконала олімпійський норматив та буде представляти Україну на Літніх Олімпійських іграх, а дев’ятеро – незабаром мають перспективу отримати «олімпійську ліцензію».

Фото Волинська ОВА.