Ратнівський районний суд визнав винним волинянина, який підробив документи та двічі отримав пільговий кредит від Волинського обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі. Чоловіка оштрафували на 51 тисячу гривень.

Про це йдеться у вироку Ратнівського районного суду від 5 лютого 2024 року, пише Сила Правди.

На початку грудня 2019 року жителя Ратного Андрія Вертея, який працював водієм, звільнили з роботи. Наступного року чоловік вирішив звернутися до КП «Волинський обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі» по пільговий кредит. Для отримання коштів, за даними слідства, він підробив довідку про свої доходи. У документах зазначив, що нібито 2019 року отримував значно більшу зарплату, а також вказав, що працював у січні та в лютому 2020-го. Зокрема, в лютому його офіційна зарплата нібито становила 14 900 гривень.

Окрім довідки про доходи чоловік розробив ескізний проєкт будівництва житлового будинку на власній земельній ділянці у Ратному. І подав заяву та пакет документів до Волинського обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі. У квітні 2020 року Андрію Вертею погодили надання позики у сумі 200 тисяч гривень на 20 років під 3 відсотки річних – зокрема для будівництва житлового будинку загальною площею 164,62 кв. м. 

Як вказувало слідство, впродовж квітня волинянин отримав на свій банківський рахунок всю суму. Однак, вирішив використати ці гроші на ремонт геть іншого житла. А вже у листопаді 2020 року чоловік знову звернувся по гроші до Волинського обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі. Нову позику йому теж погодили – за додатковим договором надали ще 200 тисяч гривень на добудову житла.

Вказані махінації правоохоронці виявили у 2023 році. Зокрема на земельній ділянці слідчі не знайшли ознак будівельних робіт.

«Під час візуального спостереження на земельній ділянці установлено, що будь-які будівельні роботи не проводились», – йдеться в ухвалах суду.

Згодом чоловіка звинуватили у підробці документів (ч.1, ч.4 ст. 358 КК України) та шахрайстві (ч.2 ст.190 КК України). Його почали судити у січні 2024-го.

Вже під час розгляду справи Андрій Вертей погодився з обвинуваченням та уклав угоду з прокурором про визнання вини. Вироком від 5 лютого 2024 року Ратнівський районний суд затвердив цю угоду. Чоловіка визнали винним у шахрайстві та підробці документів та оштрафували на 51 тисячу гривень. Також він заплатить майже 6000 гривень судових витрат.

Головне фото скрін МІСТО.