У Луцьку на вулиці Яровиця встановили нову скульптуру кликуна, якому дали ім'я Семен Ґуст.

Про це повідомляє управління туризму та промоції міста Луцької міської ради.

Скульптуру нового луцького кликуна встановив ресторан «Cafe de Vino» за підтримки управління туризму та промоції міста Луцької міської ради.

Авторка скульптури – Ніка Музичко

«У Стировій вежі Луцького замку є кімната з каміном. У ній любили відпочивати кликуни між своїми змінами. Адже так добре погрітися біля живого вогню довгими холодними вечорами. І особливо раділи ті з них, хто ходив у зміну з кликуном Семеном на прізвисько Ґуст («смак» з латини). Бо ж умів Ґуст смачно готувати: чи то куліш зварити, чи рибки зі Стиру насмажити, чи й м’ясце впольоване запекти. І такі інколи з тої вежі аромати розносились, що й сам луцький староста Богуш Корецький не соромився заглянути іноді до кликунів на вогник чи то пак на запах (бо поважав своїх охоронців і любив смачненьке). 

Коли ж увійшов Семен Ґуст у літа поважні і залишив службу кликунську, влаштувався він кухарем у маєток до княгині Четвертинської, що розташований був у селі Яровиця біля Луцька. Одного разу, у 1564 році, під час банкету стався гучний злочин – був убитий князь Ярослав Сангушко. А його брат Роман, прибувши на виклик, загубив там свій родовий перстень! Та не взяв злочинець до уваги Семена, який хоч кликуном і не був, та все ж досвід охоронця не забув.
Тож допоміг Семен Ґуст Роману Сангушку і вбивцю його брата виявити, і перстень цінний знайти.
Отакі вони хвацькі хлопці, луцькі кликуни!» – йдеться в дописі.

Фото: Фейсбук/Управління туризму та промоції міста Луцької міської ради