З початком теплого періоду люди починають їхати відпочивати на природу. Тому часто виникають питання чому в лісі обмежують автомобільний доступ до лісових доріг.

Відповідь на це питання дуже проста. Як зазначають у Поліському лісовому офісі, зачинені шлагбауми - це безпека лісу. Один із найдієвіших заходів.

Перше - в країні триває війна. Незважаючи на те, що Волинь та Рівненщина є порівняно безпечними регіонами, ліс став місцем оборони. Особливо зона прикордоння.

«Це - рішення ради оборони в наших областях. Вимога військових. Ми всі повинні памʼятати, що в жодному випадку не маємо права заважати нашим Захисникам своїми діями!
Крім того, відповідні заходи є вимушеними та обов’язковими протягом усього пожежонебезпечного періоду, згідно з п. 3 Правил пожежної безпеки в лісах України. Вони є обов’язковими для виконання», - кажуть лісівники.

В питанні збереження лісу від пожеж лісівники виконують чимало завдань. Серед таких:

  • забезпечення посиленого моніторингу пожежної ситуації у природних екосистемах для своєчасного виявлення пожеж та оперативного реагування на всі випадки загорянь;
  • забезпечення введення на період високого класу пожежної небезпеки тимчасових обмежень на відвідування населенням лісових масивів і лісопаркових зон, в’їзд до них автотранспортних засобів.
«На жаль, ми змушені констатувати, що причиною фактично всіх загорянь є людський фактор. Вогонь часто приходить із самосійних лісів та від полів і берегів, де люди спалюють траву та сміття. Перебуваючи на відпочинку чи йдучи в ліс по ягоди та гриби, громадяни часто забувають про відповідальне поводження на природі та заходи безпеки. Вкотре звертаємося із проханням до всіх мешканців: у жодному випадку не паліть у лісі, не залишайте сміття! Відпочивайте у рекреаційних зонах - географія їх розміщення дуже зручна в обох областях. І поставтеся з розуміння до тимчасових вимушених обмежень в’їзду у лісові масиви автотранспортом. Крім того, що останні роки є надважкими для всієї України через війну, дуже важливо не допустити вогонь в ліси. Зробити це можливо лише спільно. Коли всі будемо розуміти свою відповідальність», - закликають у Поліському лісовому офісі.

Безперечно, заходи безпеки завжди легші, дешевші і кращі, ніж боротьба зі страшною стихією.

Фото: Фейсбук/Поліський лісовий офіс