На Волині у трьох районах реєструється прогнозований періодичний епідемічний підйом захворюваності на вірусний гепатит А.

Про це повідомляє Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Фахівці центру здійснюють щоденний моніторинг інфекційної захворюваності населення області, зокрема, пов'язаної з можливим забрудненням питної води внаслідок підтоплення окремих територій.

Читайте також: «Ситуація складна», — голова Забродівської громади про зимовий паводок на Волині. ВІДЕО

Сьогодні реєструють поступове зменшення рівнів ґрунтових вод. Відповідно, вода відступає з територій домогосподарств, на яких розміщені хліви й надвірні туалети, а також сільськогосподарських угідь, сміттєзвалищ. Вони можуть бути потенційними забруднювачами питної води джерел водопостачання, серед яких – колодязі.

Лабораторії центру готові до безперебійної роботи в умовах повені та паводків. Загрозою епідблагополуччю населення області останніми роками є сальмонельоз, ротавірусна інфекція і вірусний гепатит А, котрі можуть поширюватися і водним шляхом.

А також читайте: Зимовий паводок: на Волині обговорили ситуацію з підтопленнями

Реєструють прогнозований періодичний епідемічний підйом захворюваності на вірусний гепатит А. Зростання відбулося, в основному, у Ковельському районі, також реєструються випадки в Луцькому, Камінь-Каширському районах.

За даними оперативних інформацій рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції помірний, спалахів не зареєстровано. Бактеріологічні, вірусологічні дослідження питної води виключили можливий водний шлях передачі збудників.

З територій підтоплення фахівцями центру досліджено близько 300 проб питної води. Про їх результати можна дізнатися на нашому сайті https://volindses.com.ua/

«Наголошуємо! Під час повені існує ризик спалахів інфекційних хвороб. Прості правила дотримання гігієни допоможуть зменшити ризик підчепити збудник інфекції», - йдеться у повідомленні.

Фото Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб.