Волонтери з Луцька розробили і виготовили унікальні візки для евакуації поранених. Конструкція цих виробів компактна і має високу прохідність.

Такий механізм допомагає швидше вивезти поранених воїнів із поля бою, а, отже, збільшити шанси на порятунок. Як вдосконалюють візки з урахуванням зміни погоди, розповідають у сюжеті «5 каналу».

В одному з цехів кузні волонтери складають евакуаційні візки. Робітники зварюють раму. Конструкція евакуаційних візків – унікальна. Її розробили самі інженери-волонтери. Перевірили у роботі та вдосконалили виріб – врахували побажання бійців та медиків із передової.

Волонтери Віктор та Андрій розповідають: найголовніше було сконструювати візок із максимальною прохідністю. Щоб в умовах бездоріжжя на ньому можна було легко перевозити пораненого. Працюють волонтери щоденно. За тиждень можуть виготовити два десятки візків. Кажуть, запит від військових не зменшується, бо виріб – компактний і міцний.

«Він в БТР, в пікапі чи в швидкій взагалі мінімально займає місця. Це звичайне чорне залізо, труби полегшені, але надійні», – розповів волонтер Віктор Камець.

Узимку військові замовляли лижний варіант. Тож волонтери самотужки розробили конструкцію, в якій легко можна змінити колеса на лижі і навпаки.

«Ти не тягнеш в руках, а везеш на візку. А туди машини не доїжджають по 3-4 км і вони мусять це все сунути на руках. Для того і є цей візок. Я завжди кажу: краще ви будете возити БК, ніж вивозити поранених», – зауважив Віктор.

Волонтери кажуть: шукають гроші, бо хочуть значно розширити виробництво. Поки що всі витрати покривають самі та за рахунок донатів від друзів і знайомих.

«Поки ми тут, не на сході, максимально робимо, щоб хлопцям в окопах було більш комфортно, щоб вони були більш захищені і відчували нашу підтримку. Ми не на війні, але маємо чимось допомагати», – наголосив волонтер Андрій Хазанюк.

Свої вироби волонтери відвозять бійцям особисто. Майстри доправили на передову вже понад сотню евакуаційних візків.