В Україні тривають перевірки, внаслідок яких вже скасовано 1,2 тис. довідок ВЛК щодо непридатності до військової служби.

Про те, скільки фейкових довідок виявили зокрема у Волинській області, в етері ГІТу поговорили з речницею ГУ Нацполіції у Волинській області Ольгою Бузулук.

З її слів, станом з жовтня 2023 до кінця лютого 2024 року, територіальні підрозділи ГУ Нацполіції в області вилучили 3618 довідок військово-лікарських комісій про визнання непридатності осіб до військової служби. З них 2546 — направлено до центральної ВЛК і 1072 до регіональних районних ВЛК.

«Згідно з даними, станом на 29 лютого, за результатами перевірки скасовано 180 з 2546 довідок, направлених до центральної ВЛК. Решта 2366 — залишили у силі. Частину довідок, спрямованих до регіональних військово-лікарських комісій, ще перевіряють», — повідомила Бузулук.

Також вона зазначила, що щодо одного скасованого рішення ВЛК вже повідомлено про підозру члену військово-лікарської комісії і скеровано кримінальне повноваження до суду за ознаками правопорушення, передбаченими ст. 366 КК України (службове підроблення).

«Кожна скасована довідка — це, по-перше, ознака певного кримінального правопорушення, за яке винуватці мають бути притягнуті до відповідальності, а по-друге — люди, щодо яких скасоване ВЛК, насправді придатні до служби», — зауважує речниця.

Серед іншого, в ході досудового розслідування було вилучено 1976 медико-експертних справ про встановлення інвалідності, які скеровані до центральної медико-соціальної експертної комісії МОЗ України в Києві. Як розповіла пані Ольга, стосовно цих справ ще немає рішення.