Волинянин пояснив суду, що мав слабке здоров’я, тому не прибув до ТЦК, отримавши бойову повістку. Але це не допомогло йому уникнути тюрми за ухилення від мобілізації.

Старовижівський районний суд ухвалив вирок, призначивши йому реальне покарання на три роки, - пише ІА Волинські новини.

З матеріалів справи відомо, що торік 30 березня Старовижівська військово-лікарська комісія визнала уродженця села Зачернеччя Любомльського району Михайла Д. придатним за станом здоров`я для проходження військової служби.

24 липня на території одного з готелів у селі Світязь волинянин отримав повістку, яка зобов'язувала його з`явитися наступного для подальшого відправлення до військової частини у складі команди. Однак Михайло Д. у визначений час не прийшов на пункт збору.

Волинянин повідомив суду, що повністю визнає свою вину. Водночас Михайло Д. дав показання про те, що він не прибув у вказаний в повістці час до ТЦК, бо має слабке здоров`я та не може служити. А згодом він повідомив, що не прибув до ТЦК, бо перебував далеко від місця його розташування.

Чоловік підтвердив, що дійсно отримав повістку в селі Світязь, проте він повідомляв працівників ТЦК, що має відстрочку від призову. У березні 2023 року він проходив медичний огляд, під час якого скаржився лікарям на проблеми зі здоров`ям, зокрема захворювання шкіри. Незважаючи на це ВЛК, визнала його придатним для військової служби, а її результати він не оскаржував. Йому, мовляв, пояснили, що наступна ВЛК має бути поведена в 2028 році, тому він вважав, що до цього часу має право на відстрочку, оскільки непридатний за станом здоров`я. Водночас визнав, що будь-яких документів про те, що є непридатним чи обмежено придатним до військової служби, надати не може, оскільки таких не має.

Зрештою обвинувачений сказав, що загалом має слабке здоров`я, а тому мав би бути звільненим від мобілізації. Тому, на його думку, повістку вручили йому неправомірно, оскільки він має право на відстрочку, про що повідомляв працівників ТЦК.

Михайло Д. просив суворо його не карати та призначити умовне покарання, натомість він обіцяв у подальшому з`являтися за повісткою.

Суд своєю чергою розцінив показання Михайла Д., як фактичне невизнання вини, хоч він і говорив, що її визнає.

«Під час розгляду даного кримінального провадження обвинувачений, хоч і повідомив суду, що визнає факт вчинення злочину і розкаюється у вчиненому, однак його позиція непослідовна, а показання суперечливі. Протягом судового розгляду неодноразово змінював свою думку щодо підстав ухилення: незадовільний стан здоров`я, віддаленість від місця знаходження РТЦК, наявність відстрочки, яка не підтверджена жодним з доказів. Надалі наполягає на тому, що не повинен служити, оскільки не має сильного здоров`я», – йдеться у вироку.

На переконання суду, докази повністю підтверджували вину Михайла Д., тож йому призначили покарання у виді трьох років позбавлення волі.

Фото з відкритих джерел