У філіях Поліського лісового офісу ДП «Ліси України» кількість тварин останніми роками суттєво зросла. 

Про це повідомляє Поліський лісовий офіс.

Це ­дає помітні результати. Що підтверджують дані зимового обліку та постійна поява фото і відео диких звірів у соцмережах. Випадкові зустрічі з лісовими мешканцями стали звичними.

Однозначно сприяла цьому факту заборона полювання, що діє з початку повномасштабної війни. Але визначальну роль зіграла системна багаторічна праця лісівників та єгерських служб, спрямована на створення комфортних умов для проживання звірів, їх розведення в напіввільних умовах та згодом - випуск у природне середовище.

Зараз у мисливських угіддях, що в підпорядкуванні волинських філій, облаштовано 30 спеціальних зон для утримання та розведення мисливських видів у напіввільних умовах.

Для кабана – 20 (площа 249 га);

Оленя – 3 (площа 1259 га);

Фазана – 5 (площа 17800 м2);

Качки – 2 (площа 11000 м2).

Минулого року у Ново-Зборишівське лісництво філії «Володимир-Волинське лісомисливське господарство»завезли 100 оленів європейських. Цього року тут зʼявилося 25 особин молодняка.

Гарний приплід дали олені, що мешкають у Залізницькому лісництві філії «Любешівське лісомисливське господарство».

Тварин із часом також випускатимуть у дику природу. 

Така робота саме у цих угіддях особливо цінна, адже досі ці ліси не були наповнені оленями європейськими.

У природне середовище за останній рік лісівники випустили 222 кабанів та більше 2000 фазанів. Що важливо - птахів уже кілька років не завозять, а вирощують на Волині.

За весь період - а це 6 років, поки лісівники працюють у цьому напрямку, волинські угіддя по всій області збагатилися тисячами фазанів.

Порівняно новий досвід - розведення зайця-русака, що започаткували у тому ж Ново-Зборишівському лісництві. Для цього спорудили спеціальні клітки та відкритий вольєр. Вже цього року тут планують випуск вирощених зайців на волю.

Виростити і випустити в ліс - частина справи. У філіях інвестують та докладають багато зусиль, щоб тварини прижилися та почувалися комфортно.

Особливої уваги дикі звірі потребують у холодний період. Взимку їм значно важче самостійно знайти їжу. Щоб допомогти тваринам, у лісі облаштовують біотехнічні споруди.

Загалом в угіддях волинських філій облаштовані спеціальні годівнички для козуль та оленів – більше 200 штук, підгодівельні майданчики для кабана – їх 350, солонці - понад 700 штук. Створено 50 підгодівельних комплексів.

Також – навіси для підгодівлі фазана – зараз їх уже більше 100.

Щодня взимку єгері перевіряють, чи достатньо наповнені годівнички. І за потреби поновлюють запаси.

А з настанням весни, у період розмноження тварин, єгерські служби та групи оперативного реагування максимально посилюють охорону від браконьєрства. Така дика практика з боку людей хоч і стала менш поширеною, але своє існування не припинила.

Фото Поліський лісовий офіс.