Віднедавна, щоб перебувати у прикордонній смузі, українцям необхідно мати відповідний дозвіл.

Що це означає, для чого цей дозвіл та як його отримати, в етері ГІТу обговорили із речницею Волинського прикордонного загону Маргаритою Вершиніною.

За її словами, у грудні минулого року до постанови № 1147 Кабінету міністрів України «Про прикордонний режим» було внесено зміни, які передбачають, що тепер для в’їзду, перебування, проживання, проведення робіт та пересування у прикордонній смузі, громадянам потрібні дозволи.

«В межах Волинської області ці дозволи видаються Волинським прикордонним загоном, аби їх отримати, необхідно надіслати звернення. Існують 5 видів дозволів: на в’їзд, перебування, проживання, пересування, а також проведення робіт у прикордонній смузі», – повідомила речниця та зауважила, що вони мають бути у громадян України, іноземців та осіб без громадянства, що перебувають на визначеній території.

Вона пояснила, що прикордонною смугою називають ділянку місцевості шириною 5 кілометрів, відповідно, від лінії державного кордону вглиб території України і протяжністю всієї ділянки державного кордону в межах області.

Дозволи для громадян фізичних осіб видаються безстроково, для юридичних – терміном на 1 рік, після чого, його потрібно буде поновлювати.

Також Маргарита розповіла про порядок отримання такого дозволу:

«Особі потрібно звернутись до управління 6 Волинського прикордонного загону та подати звернення, у якому зазначити прізвище, ім’я, по-батькові, громадянство, на який саме дозвіл реєструється та вказати відповідні правові підстави для його отримання. Тобто, якщо людина там проживає, підтвердити дійсне місце проживання. До того ж надати документи, що посвідчують особу».

Зараз відбувається інформування населення про необхідність таких дозволів, проте за умов недотримання громадянами цієї норми і відсутності дозволу, законодавством передбачена відповідальність за ст. 202 «Порушення прикордонного режиму або режиму в пунктах пропуску» КУпАП у вигляді накладання штрафу у розмірі від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів на громадян – фізичних осіб та, відповідно, від 100 до 150 – на юридичних осіб.