Зі зміною погоди за вікном доводиться міняти колеса на автомобілі. Автовласники стикаються з проблемою: де зберігати зимовий комплект шин, щоб не зіпсувати їх та не захаращувати квартиру? Покришки — це не компактний відеореєстратор або магнітола: щоб правильно розмістити їх, необхідний вільний простір площею мінімум 2-3 кв.м, в якому дотримуються певних температурних умов. Нижче розповідаємо, як правильно зберігати шини. 

7 важливих моментів

Серед них:

  1. Не допускати перемерзання чи надмірної спеки. Шини можна зберігати при широкому діапазоні температури (в середньому від -30 до +30 °С), проте вони не люблять різких перепадів і не виносять контакту з обігрівальними приладами. У сильний мороз чи спекотне літо доведеться подумати над тим, щоб забрати колеса з балкона чи гаража до приміщення з оптимальною температурою.
  2. Вологість повітря має бути не менше 30% та не більше 75%. Якщо досягти потрібного показника не виходить, можна встановити в приміщенні зволожувач або якісний осушувач повітря, залежно від ситуації. Також важливо переконатися у відсутності небезпечних випарів (наприклад, пестицидів, якими обробляються рослини на балконі).
  3. Не можна допускати потрапляння сонячних променів. Ультрафіолет — найлютіший ворог автомобільних шин, який може стати причиною появи тріщин та розсихання гуми. Якщо колеса зберігаються в сонячній кімнаті, варто накрити їх шматком темної тканини, що не пропускає промені сонця. Аналогічно потрібно берегти покришки від дощу, снігу та граду.
  4. Шини можна зберігати лише у чистому вигляді. Їх потрібно ретельно вимити, в тому числі усунути всі засмічення, вибити камені з протектора, видалити саморізи та інші сторонні предмети. Якщо під час чищення виявили проблеми (наприклад, поріз або грижа), краще усунути їх до того, як шини вирушать на зберігання.
  5. Рекомендуємо використовувати спеціальні чохли для шин. Вони захистять від зовнішніх факторів, а також попередять тертя гуми одна об одну. Колеса з дисками не можна повністю закривати чохлом, що може призвести до утворення конденсату та появи корозії на металі. Залишіть невеликий отвір, через який виходитимуть випари.
  6. Шини з дисками та без них зберігаються по-різному. «Порожні» колеса категорично заборонено підвішувати: це може призвести до деформації та пошкодження бічних частин, а також подальшої розгерметизації. Їх краще поставити вертикально і що два-три тижні провертати на 20-30 градусів. Шини з дисками краще підвісити вертикально або скласти в стопку.
  7. Рекомендуємо позначати шини. Це полегшить завдання під час наступного встановлення коліс. Можна нанести стрілки крейдою або підписати кожну покришку (наприклад, ПЗ — праве заднє).

Де зберігати шини

Для зберігання підійде сухе приміщення, що провітрюється: квартира, комора, засклений балкон з опаленням. Можна скласти гуму і в сухому гаражі з обігрівом, переконавшись, що поруч немає джерел відкритого вогню і гострих предметів.