Уряд України ухвалив зміни до нормативно-правової бази, що сприятимуть швидшому всиновленню дітей, а також полегшать оформлення опіки над ними.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства соціальної політики України.

Що стосується процесу усиновлення, то відтепер родина, яка перебуває в процесі усиновлення дитини, зможе забрати її додому раніше, ніж суд винесе відповідне рішення. Тимчасове влаштування дитини до сім’ї потенційних усиновлювачів буде можливим, якщо:

  • сім’я або людина-кандидат в усиновлювачі отримала позитивний висновок райдержадміністрації або виконавчого органу міської або районної у місті ради про доцільність усиновлення і відповідність інтересам дитини;
  • подала до суду заяву про усиновлення дитини.

Водночас термін дії довідки про проходження курсу підготовки з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, збільшується до 24 місяців.

Крім того, відповідно до нових змін, Служби у справах дітей на місцях отримають доступ до інформації про дітей, які потребують усиновлення, не тільки в межах свого міста/громади, але і всіх дітей області.

«Усім кандидатам, які перебувають на обліку в ССД, надходитиме запрошення на прийом для ознайомлення з інформацією про дитину, щойно дитина потраплятиме на облік. Служби у справах дітей на регіональному рівні бачитимуть інформацію про дітей на обліку в інших регіонах і на централізованому обліку. Тобто більше дітей і більше потенційних усиновлювачів матимуть шанси зустріти одне одного», – наголосили в Міністерстві.

Також внесено певні зміни в процес оформлення опіки над дитиною. Так, оформити опіку/піклування над дитиною, якщо другий з подружжя перебуває на військовій службі, стане простіше.

«Згідно з правилами, подавати висновок про стан здоров’я повинні обидва з подружжя, а не тільки людина, яка бере дитину під опіку. Відтепер той, хто служить, зможе подати такий висновок протягом 15 календарних днів після повернення», – йдеться у повідомленні.