Виробники пропонують величезну кількість різноманітних лікерів, які відрізняються за складом, вмістом алкоголю, вартістю та іншими характеристиками. Щоб спростити вибір оптимального варіанту, варто орієнтуватися насамперед на смакоароматичні властивості алкогольного напою та пам'ятати, що солодкі лікери зазвичай подають наприкінці вечері до десертів, а гіркі — у ролі аперитиву для покращення апетиту. У статті ми розглянемо основні категорії лікерів залежно від їхньої основи — вершків, фруктів, трав. 

Вершкові лікери

Ці алкогольні напої мають гладку кремову текстуру та приємний смак. Для їхнього приготування молочні вершки поєднують із міцним алкоголем — віскі, ромом, горілкою. До найпопулярніших вершкових лікерів належать:

Irish Cream. Робляться на основі вершків та ірландського віскі. Найвідоміший лікер цієї категорії — Бейліс, який має оксамитовий смак із нотками ванілі та шоколаду. У продажу є схожі напої й від інших брендів, але Бейліс вважається головним представником лікерів Irish Cream. З урахуванням величезної популярності та високої якості напою ціни на Бейліс відповідні.

Шоколадні. Відрізняються вершковою текстурою та яскраво вираженим смаком шоколаду. Чудово підходять на роль десертних напоїв. Також на їхній основі готується коктейль «Шоколадний мартіні». Найпопулярніший бренд — австрійський Mozart.

Кавові. Славяться багатим смаком, у якому відчуваються не тільки кавові зерна, а й також ваніль і карамель. Особливо популярним є мексиканський лікер Kahlua, який робиться на основі рому, кави та цукру.

Кокосові. Ідеально підходять для приготування міксу «Піна Колада» та інших тропічних коктейлів. Особливий попит має кокосовий іспанський лікер Malibu з нотками кокосового горіха, мигдалю та мокко.

Фруктові лікери

Ці напої робляться за допомогою настоювання або перегонки фруктів, ягід, цедри, які змішуються зі спиртом та цукровим сиропом. До переліку найвідоміших входять:

Апельсинові. Напої на кшталт Triple Sec, Cointreau та Grand Marnier цінують за яскравий цитрусовий смак і часто використовують для приготування «Маргарити», «Космополітен» та інших відомих коктейлів.

Вишневі. У насиченому смаку таких лікерів відчуваються не тільки стиглі вишні, але й також мигдаль і спеції. Багато покупців віддають перевагу бренду Maraschino, використовуючи напій для коктейлів і в ролі топінгу для десертів.

Трав'яні лікери

Робляться за допомогою мацерації чи дистиляції трав та інших рослинних компонентів. Найпопулярніші трав'яні лікери — німецький Jägermeister, що складається з 56 трав, фруктів і спецій, та італійський Апероль, у складі якого є солодкі та гіркі сорти апельсинів, а також ревінь, тирлич та інші рослини. Jägermeister, який можна придбати в маркеті алкогольних штук Maudau, подають як дижестив. На основі Апероля часто готують освіжаючий коктейль Aperol Spritz.