Унікальна плита Святого Воїна часів Київської Русі, яку волинські прокурори врятували від нелегального продажу, стала експонатом Національного музею історії України

Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

Артефакт, який є насправді безцінним елементом нашої історичної спадщини, намагалися продати за 210 тисяч гривень. Завдяки зусиллям прокурорів і слідчих під час обшуку плиту вилучили, її визнано речовим доказом та заарештовано за рішенням суду.

«Сьогодні ми передаємо цю знахідку на відповідальне зберігання до музею», – підкреслив під час церемонії передачі Генпрокурор Андрій Костін.

Т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв своєю чергою наголосив, що багато викликів у контексті збереження культурної спадщини пов’язані не лише з війною, а й, на жаль, з протиправною поведінкою окремих громадян.

За словами директора музею Федора Андрощука, врятована плита є, без перебільшення, унікальним об’єктом мистецтва та архітектури. Скульптурний рельєф у романському стилі прикрашав великий монументальний храм.

«На фасаді поки невідомої нам церкви, ймовірно, було зображено ряд святих воїнів. На жаль, церков з орнаментованими фасадами цього часу майже не збереглося, і в цьому унікальність плити», – розповів він.

Від імені музею він вручив подяки керівнику Волинської обласної прокуратури Віктору Тимчуку та прокурору Луцької окружної прокуратури Світлані Недумовій.

Відстеження кам'яної плити, яку фахівці побачили на інтернет-аукціоні, тривало два роки. Досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч. 1 ст. 193 КК України триває.

За останні три роки Національна поліція та СБУ розслідували понад 300 злочинів щодо викрадення, незаконної торгівлі та контрабанди пам’яток. 

Фото: телеграм/офіс Генерального прокурора