З 26 лютого по 4 березня 2024 року державні інспектори Волинського рибоохоронного патруля спільно з інспекторами Державної екологічної інспекції у Волинській області провели ряд рибоохоронних заходів по рибогосподарських водних об’єктах області.

Про це повідомляє Волинський рибоохоронний патруль.

Державними інспекторами Волинського рибоохоронного патруля складено 11 матеріалів про порушення природоохоронного законодавства.

Серед них:

  • 7 порушень за ч.3 ст. 85 КУпАП;
  • 2 порушення за ч.4 ст. 85 КУпАП
  • Складено 2 акти виявлення та вилучення безгосподарського майна.

До прикладу:

1 березня на Хрінницькому водосховищі поблизу села Гумнище Луцького району було виявлено 11 сіток довжиною 800 м, в яких знаходились живі водні біоресурси: 7 екз.щуки, 11 екз. плітки та 9 екз. окуня. Складено акт виявлення та вилучення майна, власник якого не встановлений. Вилучені водні біоресурси випущено у природне середовище та попереджено нанесення шкоди рибним запасам на суму 69 938 грн.

1 березня на Хрінницькому водосховищі поблизу села Липа Луцького району громадянин здійснював підводне полювання без сигнального прапорця. Риби не впіймав. На порушника складено адміністративний протокол за ч.3 ст.85 КУпАП.

2 березня на рибогосподарському об’єкті поблизу с. Журавичі Луцького району було виявлено 5 сіток довжиною 205 м, в яких знаходились живі водні біоресурси - 3 екз.щуки. Складено акт виявлення та вилучення майна, власник якого не встановлений. Вилучені водні біоресурси випущено у природне середовище та попереджено нанесення шкоди рибним запасам на суму 10 404 грн.

2 березня громадянин перебував на березі старого русла р.Стир в районі с. Семки Луцького району з риболовецькою сіткою. Сітка знаходилась в пакеті у сухому стані. На порушника складено адміністративний протокол за ч.3 ст.85 КУпАП. Заборонене знаряддя лову громадянин знищив власноручно шляхом порізу.

3 березня громадянин здійснював вилов водних біоресурсів району риболовецькою сіткою у водоймі з’єднаній з водосховищем Турське Заболотівської громади Ковельського району. Риби зловити не встиг. На порушника складено адміністративний протокол за ч.4 ст.85 КУпАП.

Також державними інспекторами Волинського рибоохоронного патруля було проведено спільні рейдові заходи зі службою державної охорони Шацького НПП щодо виявлення порушників природоохоронного законодавства на водоймах парку. В результаті яких вилучено з водного середовища незаконні знаряддя вилову водних біоресурсів - 20 ятерів і 12 сіток.

Довідкова інформація:

З 15 лютого по 31 березня 2024 року встановлена заборона на добування (вилов) щуки звичайної згідно з Правилами любительського рибальства. За незаконне добування передбачено покарання від адміністративної до кримінальної відповідальності, а також відшкодування нанесених рибному господарству збитків. Компенсація за один незаконно виловлений екземпляр становить 3 468 грн.

У випадку, якщо на риболовлі все ж впіймали щуку звичайну – згідно з Правилами любительського рибальства обов’язок рибалок: використовувати всі необхідні допоміжні засоби та прийоми для дбайливого підхоплення і звільнення водних біоресурсів від гачка і випускати в природне середовище існування водних біоресурсів незалежно від їх стану. Під час повернення у природне середовище таких водних біоресурсів необхідно уникати нанесення їм травмувань.

Волинський рибоохоронний патруль закликає громадян бути відповідальними та дотримуватися вимог чинного природоохоронного законодавства. Якщо Ви помітили порушення правил рибальства або порядку придбання чи збуту водних біоресурсів просимо невідкладно повідомляти на «гарячу лінію» рибоохоронного патруля: 067 360 7840.