Протягом двох останніх тижнів працівники лісової охорони на Рівненщині та Волині обстежили лісові масиви, що потерпають через засмічення.

Про це повідомили у Поліському лісовому офісі.

В результаті виявили 302 сміттєзвалища, що безпосередньо в держлісфонді або ж поруч. Тривають роботи з їх ліквідації та облагородження санкціонованих.

Найбільш засміченими виявились ліси, які знаходяться поруч із житловими масивами. Сміття в лісі побутове: пластик, скло, сільськогосподарські відходи.

Така ж проблема виникла за умов сусідства лісу із сміттєвими полігонами громад, які через брак коштів не облаштовані захисними барʼєрами. Сміття розлітається на значні території в лісі й такі місця несуть потенційну пожежну загрозу.

Як повідомляють у лісовому офісі, проблему обговорювали керівники філій Поліського лісового офісу ДП «Ліси України» під час зустрічей з громадами. Окремі сміттєзвалища ліквідовують спільно. Лісівники працюють над тим, щоб убезпечити ліс і створюють необхідні барʼєри, встановлюють фотопастки. Тривають рейди спільно з поліцією, рятувальниками, екологами, також  долучаються представники громад. Зазначають, що ситуація покращується, але не всі відходи вдається ліквідувати легко і швидко. 

«Було б значно легше і простіше, якби кожен розумів, що з маленьких кроків проблема набуває серйозних масштабів. Тоді принаймні не зʼявлялися б нові гори сміття у лісі, що за 100 метрів від дому. І лісівники мали б можливість разом із громадами краще подбати про санкціоновані сміттєзвалища. Не витрачали б зусилля та ресурси на прибирання стихійних смітників», - йдеться у повідомленні.

Працівники лісового офісу попереджають, що у разі засмічення, будуть накладатись штрафи.

Фото: фейсбук-сторінка Поліського лісового офісу