Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки та оборони виключив положення щодо демобілізації та ротації військовослужбовців з урядового законопроєкту про мобілізацію, який готується до другого читання.

Раніше планувалося встановити граничний термін - 36 місяців служби.

Виключення демобілізації із законопроєкту ініціював головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський. Це випливає його листа до міністра оборони Рустема Умєрова.

Окремі положення законопроєкту, з огляду на значну кількість депутатських правок, потребують більш детального аналізу та додаткового вивчення. 3 урахуванням зазначеного пропонується питання підстав звільнення з військової служби, а також запровадження на законодавчому рівні ротації військовослужбовців унормувати окремо шляхом розгляду в іншому законопроєкті. 

Демобілізацію військових обговорювали на засіданні Кабміну 9 квітня. Уряд погодився з пропозицією Міноборони ініціювати перед Радою виключення з проєкту закону положень щодо звільнення з військової служби та ротації військовослужбовців.

Кабмін має внести на розгляд парламенту окремий законопроєкт із цими положеннями. Комітет з нацбезпеки доручив уряду впродовж восьми місяців, розробити і внести на розгляд законопроєкт щодо удосконалення механізмів ротації військовослужбовців під час воєнного стану, їх демобілізації та медико-соціальної реабілітації.