Для декого з українців Канада була «країною мрії», до якої раніше було досить важко потрапити. Від початку повномасштабного вторгнення ця країна прийняла чимало українських біженців, значно спростивши механізм отримання візи, а також допомагає Україні усіма можливими ресурсами у боротьбі проти російської агресії.

Про те, чи насправді Канада є «країною мрії» для звичайного українця, чи допомагає українська діаспора адаптуватися біженцям у Канаді та чи є там можливості для творчості, в етері ГІТу поговорили із авторкою та виконавицею пісень, телеведучою Юлією Качулою.

З її слів, колись вона мріяла побувати за океаном, а тепер отримала таку можливість і перебуває у Торонто.

«Дуже спростила зараз Канада можливість її побачити. Раніше, щоб сюди потрапити, треба було мати величезний перелік документів, якусь унікальну професію, запрошення від місцевого працедавця, десь 10 тисяч доларів на рахунку і ще чекати роками надання візи. Після початку повномасштабної війни уряд Канади це все мінімізував», — розповіла Юлія.

Нині, як вона каже, щоб потрапити до Північної Америки, українцям потрібно заповнити анкету онлайн і додатково за переліком зробити деякі нескладні дії. Після цього купити квиток та прилетіти до Канади.

Телеведуча поділилась своїми враженнями та висновками від перебування у Канаді:

«Це насправді дуже хороший досвід — побачити абсолютно інший світ, він дуже відрізняється від Європи. Тут відчувається якась тотальна вільність — добре це чи погано — кожен вирішує для себе сам. Для мене це погано. Те, що я бачу тут, суперечить моїм моральним принципам і духовним цінностям, накопиченим за період життя».

Юлія Качула на власному досвіді переконалась, що у Канаді величезна кількість безхатьків.

«Їх (безхатьків, — ред.) ніхто не забирає, їм не допомагають, єдине — тут є соціальні програми, за якими таким людям надають харчі. Проте картинка дуже страшна, коли ти бачиш шикарні машини, будівлі і величезну кількість людей, які просто валяються на вулицях».

Співачка, додала, що на вулицях можна зустріти й наркоманів:

«В мене ще не було жодного разу, щоб я йшла вулицею і не побачила при цьому від 5 до 10 якихось дивакуватих, які під дозою кричать, проклинають всіх або виганяють — картинка дуже невесела. Всюди можна почути запах трави, бо канабіс та гриби продаються тут на кожному кроці. Просто стоїть людина біля якогось ларька і роздає візитівки із запрошенням, що у них "найкращі гриби"».

Пані Юлія зауважує, що кожен зробить свій вибір, але вона б не хотіла, щоб її діти росли і бачили подібне.

«З одного боку, це нібито соціальний захист, підтримка, можливості для розвитку, але це все ілюзія насправді. Тому що ми бачимо віддзеркалення цього суспільства і воно дике. Це край емігрантів, хоча тут є резервації індіанців — корінного населення Північної Америки, але вони виселені. Обійшовши багато музеїв, прокрадається думка, що це теж край окупантів і вони тут зробили свій світ. І цей світ мені, наприклад, абсолютно не близький», — поділилась враженнями телеведуча.

Також вона розповіла, що побувала в осередках української діаспори в Канаді. Діаспоряни їй розповіли, що дистанційно допомагають Україні та армії, проте спілкування й особливої підтримки на місці Юлія не відчула:

«Можливо це через великий наплив людей, бо з тобою говорять, посміхаються, тебе ніби розуміють, обіймають, але тільки-но ти виходиш за двері, про тебе забувають. Загалом, постійно хтось приїздить, від'їздить — небагато людей, які лишаються тут на роки, тому можливо через це у них така втома».

Качула зазначає, що Канада — край грошей і про них люди говорять постійно. Головною темою вважається заробіток, який дає можливість забезпечити матеріальні потреби, такі як машини, подорожі й інше. Тому, на її думку, Канада підійде тим людям, які бачать тут можливості та схожий вектор цінностей для реалізації.

Проте, пані Юлія, зізнається, що для неї було шоком усвідомлення, що для того, щоб потрапити у цей світ, українцям раніше потрібно було пройти важкий шлях.

Перебуваючи там, вона намагалась дослідити та виокремити для себе образ та цінності Канади, як цивілізації:

«Класно, що вони підтримують Україну, хай так і буде, але загально їх цивілізаційний розвиток ні до чого не приводить. У мене десятки відео, як люди валяються на вулицях, вони нікому не потрібні і всіх ненавидять. Виходиш у місто і кругом цей запах трави до блювотіння. В чому ваше життя, що принесла ваша цивілізація? Те, що ви винищили індіанців, яких тут просто ніде не можна знайти? Я тут не знайшла жодного музею індіанської культури, тільки десь поодинокі картини для різноманіття. Я бачу до чого призводить ця окупація в душі й серці, коли країна будувалась на крові — ні до чого...».

Підсумовуючи, Юлія Качула сказала, що люди, які приїхали, змушені бути в постійному пошуку роботи та житла, адже воно дороге і їм не до духовності й творчості. Канада — це світ матеріалізму і там немає місця для творчості, бо переважає бажання вижити у нових умовах.

Фото для публікації з особистого архіву надала Юлія Качула