Верховна Рада схвалила в другому читанні закон про мобілізацію №10449. У Законі йдеться про можливість вилучення транспорту у громадян

У кого вилучатимуть авто та за яких обставин, розповідає «Еспресо.Захід».

Як можуть вилучити транспорт для ЗСУ

Під цю норму підпадають ті українці, в кого більше одного авто чи іншого транспорту. Понад те, військово-транспортний обов’язок стосується і центральних та місцевих органів влади, підприємств та установ.

«Мобілізувати» авто можуть працівники ТЦК та СП та інші органи, але перед тим проводитимуть оцінку транспорту – заберуть те, що більше підходить під потреби армії.

Порядок вилучення транспортних засобів уже був передбачений постановою Кабміну «Про затвердження Положення про військово-транспортний обовʼязок» №1921, також – Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та Законом України «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану».

ТЦК отримає дані від МВС стосовно автомобілів у власності підприємців і громадян для виконання ними військово-транспортного обов’язку. Обсяги транспортних засобів за типами та марками, які планують залучити під час мобілізації, для підприємств усіх форм власності встановлять місцеві державні адміністрації за поданням ТЦК. Останній, своєю чергою, отримає відомості про автомобілі юридичних осіб і громадян від МВС.

У Раді розповіли, чи вилучатимуть легкові авто

Представник комітету з питань національної безпеки, оборони й розвідки ВРУ Федір Веніславський запевнив, що для потреб мобілізації легкові авто в цивільних громадян не забиратимуть.

«Якщо є більш ніж один транспортний засіб, якщо вони можуть потенційно бути пристосовані до виконання завдань сектору безпеки і оборони, то вони можуть бути вилучені. Але йдеться винятково про специфічні транспортні засоби, тобто легковий автомобіль звичайний точно не потрібен для Збройних сил.

Йдеться про вантажні автомобілі, які підходять для перевезення боєприпасів, особового складу, про спеціальну техніку, що може працювати в умовах бездоріжжя. Тому я думаю, що 90% громадян точно не варто перейматися про ці норми, які ми уточнили», – наголошував в одному з інтерв’ю Веніславський.

Чи є конституційним вилучення транспорту для армії

Колишній суддя Конституційного суду, перший генпрокурор України Віктор Шишкін зазначив:

«В деяких ситуаціях можна вилучити власність — коли, наприклад, стоїть питання про захист людини, якій ця власність належить. Під час війни є можливість адміністративного втручання у питання власності. Бо це суспільна необхідність. І це буде конституційно».

Конституція України допускає обмеження прав і свобод людини та громадянина, зокрема, в питаннях володіння і користування, розпорядження своєю власністю. Держава може обмежити це право в умовах воєнного стану.

Як пише Ліга:Закон, в умовах воєнного стану військове командування може здійснювати, зокрема, примусове відчуження (реквізицію) майна, що перебуває у приватній власності мешканців, відповідно до ст. 41 Конституції України:

«Примусове відчуження об'єктів права приватної власності може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності, на підставі і в порядку, встановлених законом, та за умови попереднього і повного відшкодування їх вартості. Примусове відчуження таких об'єктів з наступним повним відшкодуванням їх вартості допускається лише в умовах воєнного чи надзвичайного стану».

Попри це, деякі адвокати мають зауваги до такої норми. Зокрема, Роман Кравець у коментарі i-ua.tv зазначив, що вилучення транспорту може лише підвищити рівень соціальної напруги у суспільстві.

«Це неправильний підхід, який не підвищує мотивацію українців вступити до ЗСУ. Тому нардепи замість того, що приймати законопроєкт про вилучення машин на потреби армії у громадян, мають показати власний приклад. Адже згідно їх деклараціями, в них дуже великий автопарк. Як мінімум, вони мають почати зі своїх помічників, яких вони хочуть забронювати. Тому в першу чергу має бути особистий приклад народних обранців», – додає він.
Коли власнику зможуть повернути авто

У законі про мобілізацію передбачене тимчасове вилучення автомобіля чи іншого транспорту. Повернення транспортних засобів власнику проводять протягом 30 календарних днів з моменту оголошення демобілізації. У разі, якщо вилучення транспорту є безповоротним, то власник отримує компенсацію, яка покриває вартість вилученого транспорту.

Читайте також: