Польща готова допомогти Україні повернути громадян чоловічої статі призовного віку і допомогти своїй країні у війні проти росії.

Про це заявив у середу міністр оборони Владислав Косиняк-Камиш, пише Уніан.

У середу уряд України оголосив про правила, згідно з якими паспорти чоловікам призовного віку можуть видаватися тільки всередині країни, а не в іноземних дипломатичних представництвах.

У результаті чоловіки віком від 18 до 59 років, які проживають за кордоном, не зможуть продовжити термін дії паспортів або отримати нові.

Польща в минулому пропонувала допомогти Україні, щоб ті, хто підлягає військовій службі, повернулися у свою країну для виконання свого громадянського обов'язку, сказав Косиняк-Камиш в інтерв'ю телеканалу Polsat News.

«Думаю, багато поляків обурюються, коли бачать молодих українських чоловіків у готелях і кафе, і чують, скільки зусиль нам доводиться докладати, щоб допомогти Україні», - сказав він, не уточнивши, як саме Польща допомагатиме.

За даними бази даних Євростату, станом на січень 2024 року в країнах Євросоюзу мешкає близько 4,3 мільйона українців, з них близько 860 тисяч - дорослі чоловіки. Польща надала статус тимчасового захисту 950 тисячам українців, що є другим за величиною показником після Німеччини.

«Можлива будь-яка підтримка», - сказала Косиняк-Камиш про те, як відреагує Польща, якщо Київ звернеться по допомогу в поверненні додому тих, хто може втратити право залишатися в Польщі після закінчення терміну дії їхніх паспортів.

Фото з відкритих джерел