На фронті 25 квітня загинула військовослужбовиця, журналістка видань «Тиждень» і «Читомо», уродженка села Сокіл Рожищенської громади Алла Пушкарчук (Рута).

Про це повідомив ексжурналіст «Тижня», військовий Дмитро Крапивенко.

«Сьогодні загинула Алла Пушкарчук (Рута). Тендітна дівчина, що пішла на війну ще у 2014-му, залишила світ мистецтва, навчання в університитеті Карпенка-Карого і омріяну кар'єру театрознавиці», – написав Дмитро Крапивенко.

Як пише Інститут масової інформації, Алла Пушкарчук ще під час Революції Гідності долучилася до «Правого Сектора», згодом в межах їхнього інформаційного відділу їздила на фронт писати й фотографувати. Тоді отримала позивний Рута. Після початку повномасштабного вторгнення долучилася до Збройних сил і стала мінометницею.

«Читомо» зазначає, що Алла загинула внаслідок ракетного обстрілу на руках у коханого Максима, з яким вони разом після повномасштабного вторгнення стали до лав ЗСУ. 

Алла Пушкарчук закінчила Інститут журналістики Київського національного університету культури і мистецтв за спеціальністю видавнича справа та редагування, а також Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені І. Карпенка-Карого за спеціальністю «театрознавство».

Її репортаж «Поворот праворуч» увійшов в 10-ку фіналістів Конкурсу художнього репортажу «Самовидець» 2016 року. 2017 року – із серією фотографій з війни увійшла в число переможців XIX Міжнародного фотоконкурсу від Всеукраїнської газети «День».

З серпня 2014 року по квітень 2018 року працювала в 5-му окремому батальйоні Української добровольчої армії як журналістка й фотографка. Згодом демобілізувалася і працювала журналісткою, редакторкою стрічки новин у журналі «Український тиждень» (2018-2020), піарницею у видавничому домі «Комор» (2019-2020).

За даними Інституту масової інформації, Алла Пушкарчук стала 77-ю у списку медійників, які загинули внаслідок російської агресії проти України.

Зазначимо, у 2022 році Алла Пушкарчук розповіла про те, як воно – бути жінкою на передовій, що варто змінити в українській армії, щоб укомфортити перебування у ній жінок, що дається найважче під час постійних передислокацій і чим під час війни є книжки. 

Редакція ГІТу висловлює щирі співчуття рідним і близьким загиблої військової! Вічна і світла пам’ять Героїні!