Страсний тиждень - це останній тиждень перед святом Великодня, коли віряни згадують останній тиждень життя Ісуса Христа на землі та втихомирюють свій розум і думки

Про це повідомляє «Еспресо.Захід».

Цього року Страсний тиждень припадає на період від 29 квітня до 4 травня. Цей тиждень не включений у богослужбове коло Великого посту, а стоїть окремо, як перехід від Святої Чотиридесятниці до Світлого Христового Воскресіння.

Кожен день Страсного тижня називають Великим. Зокрема в цей період у храмах не можна проводити вінчання і хрещення.

Від понеділка до середи Страсної седмиці, як ще називають цей час, відбувається літургія Передосвячених Дарів, у Великий четвер і Велику суботу – літургія Василя Великого, у Велику п'ятницю літургія не здійснюється.

Символізм і значення днів Страсного тижня
  • Великий понеділок

У Великий понеділок згадується старозавітний патріарх Йосип, який був проданий братами в Єгипет. Йосип став прообразом Спасителя, який страждає. У понеділок також починають здійснювати чин мироваріння - виготовляють особливе освячене ароматичне масло (миро), яке застосовують для помазання після хрещення.

Цього дня їдять холодну термічно необроблену їжу без олії, непідігріті напої.

  • Великий вівторок

У цей день згадують викриття фарисеїв і книжників Ісусом, а також його притчі про Страшний суд і кінець світу, про десять дів, про таланти та данини кесарю.

У вівторок вживають холодну їжу без олії та холодні напої.

  • Велика середа

У цей день згадують Юду, який зрадив Ісуса Христа за 30 срібняків. Також згадують грішницю, яка омила ноги Ісуса. У Велику середу в храмах останній раз читають молитву з поклонами. Після цього поклони під час літургії більше не битимуть до Трійці.

У Велику середу утримуйтеся від термічно обробленої їжі, можна їсти сирі фрукти та овочі, пити холодні напої.

  • Великий четвер

Великий четвер переважно ще називають «Чистий». Під час Таємної вечері Христос дав апостолам хліб і вино і сказав: «Це є тіло Моє і це є кров Моя». Потім він з учнями пішов в Гетсиманський сад помолитися, де його зрадив Юда Іскаріот.

У Чистий четвер зазвичай готуються до Великодня - печуть паски, фарбують писанки та крашанки, прибирають дім. Цього дня можна їсти теплу рослинну їжу. Дозволяється вживати невелику кількість вина.

  • Велика п'ятниця

Велика або Страсна п’ятниця - найскорботніший день, саме тоді розіп'яли Христа. У храмах на службі згадують страждання Спасителя, з вівтаря виносять плащаницю - зображення Христа, що лежить у гробі. Цей день називають ще Страсна п'ятниця.

Вірянам можна їсти тільки ввечері та лише шматок хліба, фрукти, салат з овочів.

  • Велика субота

За переказами, після смерті Христос потрапив в пекло - і визволив звідти душі праведників, в тому числі й Адама з Євою. У цей день починають освячувати у храмах принесені паски і яйця. Дозволяється їсти гарячу їжу, але без олії.

А вже наступного дня, у неділю, настає Великдень.

Чого не можна робити в Страсний тиждень

Під час Страсного тижня не можна веселитися, святкувати дні народження та весілля. У цей час піст є найсуворішим і його не можна порушувати.

Вірянам також заборонено сваритися, лихословити, скандалити. Крім того, не рекомендується займатися фізичною роботою, окрім повсякденної, а вільний час варто присвятити молитві та відвідуванню храму.

Під час Страсного тижня християнам радять вживати продукти рослинного походження, утримуватись від м’ясних і рибних страв, яєць, молока, вершкового масла й інших молочних продуктів. У Страсну п’ятницю парафіяни утримуються від їжі до того, як винесуть плащаницю на богослужінні.

Однак попри це, обов’язково пам’ятайте: у виборі харчування потрібно орієнтуватися на стан свого здоров'я.

Вірянам також радять зосередитися на внутрішньому покаянні у гріхах, поганих вчинках і думках. У ці дні треба намагатися приділяти увагу молитві, а не розвагам та метушні, більше допомагати ближнім.