До Дня вишиванки «Укрпошта» випустить дві нові марки зі зразками кримськотатарської та харківської вишивок.

Про це повідомила у телеграмі пресслужба «Укрпошти».

«Її обмінювали на хліб, аби вижити. При депортації її закопували в землю, аби зберегти нащадкам. Закладених у неї сенсів боялися вороги. Вишиванка – не лише про красу», – йдеться у дописі.

Харківщина представлена фрагментом вишивки жіночої сорочки ХІХ ст., на рукавах якої живописно зображені півники – символ сонця, світла, пробудження життя. Новинка підхоплює серію «Українська вишивка – код нації», що розпочалася ще у 2018 році.

Автономна Республіка Крим на поштовому випуску представлена кримськотатарською вишивкою (жіноча головна шаль «марама», середина ХІХ ст.), яка виконана в традиційній техніці тамбурної вишивки Qasnaq (кримськотатарською «к’аснак») із використанням металізованих (золотих) і шовкових ниток по домотканому полотну. Орнаментика, колірні поєднання, технологічні прийоми відповідають принципам національного декоративно-прикладного мистецтва, що склалися з давніх часів.

Марки, присвячені Дню вишиванки, планується випустити 16 травня. Офіційний запуск відбудеться у Києві. Наступного дня генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський представить марку з харківським орнаментом, підтримуючи місцеву команду у Харкові.

Тираж кожної марки – 800 тисяч екземплярів.