Новий закон про мобілізацію, який почне працювати вже з 18 травня, зобов'яже українців за кордоном оновлювати свої дані. Зокрема, у електронних кабінетах.

Про це пише ТСН.ua.

За законодавством, військовозобов'язані чоловіки за кордоном повісток не отримуватимуть. Порядків у консульствах під час звернення для оновлення персональних даних також не видаватимуться.

«В нас немає механізму вручення повістки за кордоном, бо це вручають представники ТЦК СП. За кордоном, скажімо так, юрисдикція їх не поширюється», - розповів член Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

Процедура поновлення даних за кордоном необхідна, щоб співробітники ТЦК розуміли, скільки військовозобов'язаних громадян України перебувають за кордоном. Після отримання цієї інформації у центрах не витрачають час на оформлення повісток.

У Міноборони наголошують, що для оновлення військово-облікових даних за кордоном чоловіки матимуть змогу скористатися електронним кабінетом військовозобов'язаного.

Українські прикордонники не мають повноважень чи службових обов'язків вручати повістки під час перетину кордону військовозобов'язаними. Якщо ж такі дії працівників ДПСУ матимуть місце, то вони вважатимуться незаконними.

«Співробітники прикордонної служби складають відповідні матеріали, складають протокол і передають його до суду. А суддя виносить ухвалу, згідно з якою людині «світить» штраф від 3,4 тис. грн, жодної кримінальної відповідальності за це не може бути», - розповів адвокат Тарас. Никифорчук.