Анатолій Яцків був священником у Свято-Михайлівському храмі села Ворона Ковельського району. Проте через перехід до Православної церкви України, указом керуючого Володимир-Волинської єпархії УПЦ (МП) митрополита Володимира, він був заборонений у священнослужінні.

Про своє рішення приєднатися ПЦУ священник  Анатолій Яцків розповів в етері телеканалу ГІТ.

З його слів, першим поштовхом до переходу в ПЦУ стало повномасштабне вторгнення:

«Ми патріотичне крило Української православної церкви, бо, як підписанти, сформували об'єднання, звертались до Східних Патріархів, нашого Священного синоду. Ми виношували надію, що щось в керівництві нашої церкви зрушиться і почнеться рух від Москви, але цього не сталося. Чим довше це тривало, тим більше я переконувався, що потрібно щось робити, адже миритися дуже важко».

На думку отця Анатолія, якщо він не може знайти для себе достатньо підтверджень, що це саме українська церква, то не зможе в цьому переконати й вірян.

За підсумком зборів, релігійна громада села таки залишилась в УПЦ.

Хоча священник зазначив, що до форми проведення зборів лишилось багато питань.

«Голоси розділилися приблизно навпіл. Завезли багато представників з навколишніх сіл і ті певною мірою вплинули на результат», — пояснив він.

За словами Анатолія, нині розриву УПЦ з РПЦ немає і не видно, що він планується.

«Страждати за Кирила, заради єднання з патріархом, який благословляє вбивати мене, моїх дітей, вірян, наших Захисників? Як це має поєднуватись в душі в мене, як окремо взятого священника, або будь-якого вірянина — я по совісті мушу сам собі відповісти. Відповідь очевидна...».

Чимала частина підписантів, які розпочинали рух, очолюваний протоієреєм Андрієм Пінчуком, вже у лоні Православної церкви України.

Це сталось, — як каже отець Анатолій, — бо неможливо перебороти машину УПЦ зсередини. Тому він дійшов до точки, коли неможливо було залишатись там.