У час, коли через російські обстріли в Україні діють графіки відключень електроенергії, Володимирська громада, що на Волині, підтримала локальний бізнес.

Підприємці отримали співфінансування на генератори від місцевої влади — так їм вдалося продовжити свою роботу й створити додаткові місця, де жителі можуть підзаряджати техніку під час блекаутів.

Підприємці звернулися по допомогу під час блекаутів

У Володимирській громаді підприємці почали звертатися до місцевої влади з проханням допомогти забезпечити їх генераторами. Ціни на пристрої були зависокими, а їхня наявність на ринку — обмеженою. Ще одним викликом стало забезпечення генераторів пальним, яке також суттєво зросло в ціні.

Підприємці наводили приклади інших українських міст, де вже діяли подібні програми підтримки. Міська влада Володимир-Волинської громади взялася за вивчення таких проєктів у Львові, Луцьку, Хмельницькому й інших містах, щоб розробити власний.

Універсального рішення не було. Ми дещо спростили умови участі, бо розуміли, що перед викликами блекаутів опинилися всі підприємці. Ми все ж писали власний порядок програми, який узгодили з бізнесменами та депутатами, — розповідає начальниця відділу економічного розвитку, проєктної діяльності й інвестицій Оксана Виваль

Зустріч з підприємцями у Володимирській міській раді. Фото: офіційний сайт міста Володимир
Зустріч з підприємцями у Володимирській міській раді. Фото: офіційний сайт міста Володимир

З міського бюджету на програму виділили 3 мільйони гривень. Максимальна сума компенсації була 50% від вартості придбаного генератора, але не більше 20 тисяч гривень. У місцевому бізнес-центрі підприємцям допомагали з оформленням необхідних документів. Працівники центру також інформували підприємців і розповідали про можливість відшкодувань коштів за вже придбані генератори.

Мами з дітьми приходили підзарядити ґаджети

Програма мала низку умов: підприємці мусили бути зареєстровані в громаді, без заборгованостей і мати щонайменше двох працевлаштованих працівників. Крім того, вони зобов’язувалися надавати жителям можливість підзаряджати ґаджети під час блекаутів, перетворюючи свої заклади на своєрідні «Пункти незламності».

Один з учасників проєкту розповів, що під час повного блекауту його заклад став справжнім порятунком для мам з дітьми, які приходили підзарядити ґаджети та виконати домашні завдання. Інший же бізнесмен спрямував отримані кошти на генератор, щоб задонатити на армію, — ділиться Оксана.

Загалом учасниками проєкту стали 49 підприємств, серед яких продуктові магазини, стоматологічні кабінети, швейний цех, ресторани, кондитерські та кав’ярні громади. Власник клініки стоматології Руслан Шкринда розповідає:

Нам повернули частину коштів за генератор, але це вже плюс «від держави, що є допомога для підприємців. Часто наші пацієнти, поки чекають на прийом, мають змогу підзарядити тут свої телефони.

Генератор для стоматологічного кабінету. Фото надав Руслан Шкринда
Генератор для стоматологічного кабінету. Фото надав Руслан Шкринда

За словами головної спеціалістки відділу економічного розвитку Анастасії Азанової, це стало не тільки матеріальною, а й моральною підтримкою для місцевого бізнесу:

Нещодавно я спілкувалася з власницею магазину дитячого одягу, яка брала участь у цьому проєкті. Підприємиця розповіла мені, що коли надійшла компенсація на рахунок, то вона зрозуміла, що не сама.

«Отримуємо потужну підтримку»

У громаді допомогли не тільки бізнесам. Громада є партнеркою Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», який надав 8 генераторів потужністю від 7,5 до 100 кВт, які встановлені у водоканалі, КП «Володимиртепло», в школах, садку і в центрі позашкільної освіти. Вдалося реалізувати й інші проєкти:

Ми отримуємо потужну підтримку, і не лише матеріальну, але й можливість брати участь у різноманітних освітніх тренінгах, семінарах. Це шанс зрушити з місця якісь болючі чи критичні питання, наприклад, тему інклюзії й того, наскільки доступні соціальні послуги в громаді. Розв’язуємо питання щодо реабілітаційного центру, який ми плануємо побудувати, адже велика частка жителів громади — військовослужбовці, — говорить Оксана Виваль.

Володимир-Волинська громада ділиться досвідом з іншими. Фото: ШоТам
Володимир-Волинська громада ділиться досвідом з іншими. Фото: ШоТам

Анастасія Азанова каже: важливо не тільки робити проєкти, але й обмінюватися досвідом з іншими громадами.

Коли працюєш в органі місцевого самоврядування, то ніби варишся у своєму котлі. Не завжди розумієш, що в інших людей, бо багато вже зробив, але ще є, що робити. Але з Проєктом USAID «ГОВЕРЛА» ми часто організовуємо різні круглі столи та зустрічі, тож можемо обмінятися досвідом з іншими громадами. Люди запитують нас, як нам вдалося реалізувати ту чи іншу ініціативу. Це дає нам мотивацію і своєрідний ковток свіжого повітря, — ділиться Анастасія.

Авторка: Діана Гвоздь