За результатами репатріаційних заходів в Україну повернули 254 полеглих Захисників. 

Про це повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими (КШППВ). 

Їх перевезуть до визначених державних установ.

Передача тіл загиблих військових здійснюється відповідно до норм Женевських конвенцій. Зауважимо, вперше з початку повномасштабного вторгнення росії про повернення тіл загиблих захисників стало відомо у червні 2022 року, коли Україна і Росія провели обмін у форматі «160 на 160».

Так, вдалося репатріювати тіла 221 захисника, що воювали на Донецькому напрямку, 25 полеглих воїнів на Запорізькому напрямку, 4 полеглих оборонці з Луганського напрямку.

Також передали тіла 4 загиблих воїни, тіла яких передані з моргів на території росії.

«Репатріація тіл відбулася за сприяння Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, Мінреінтеграції, Уповноваженого зі зниклих безвісти у співпраці з Об’єднаним центром при СБУ, ЦВС ЗСУ, іншими силовими структурами, відомствами та міжнародними організаціями»,– йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що Збройні Сили України перевезуть репатрійовані тіла та останки до визначених державних установ. Представники правоохоронних органів та судово-медичні експерти встановлять особи загиблих.

Після ідентифікації тіла наших Захисників передадуть родинам для гідного поховання.

Що відомо про попередній подібний обмін

31 травня 2024 року в Україну в рамках обміну з Росією повернули тіла 212 полеглих оборонців з Донецького, Запорізького, Луганського та Харківського напрямків, а також з тимчасово окупованих територій України.

Перед тим обмін тілами загиблих відбувся 15 березня. Тоді Україна повернула 100 полеглих захисників. У січні 2024 року на підконтрольну Україні територію повернули тіла 77 полеглих захисників. Підготовча робота до передання загиблих велася тривалий час.

6 жовтня додому вдалося повернути тіла 64 оборонців України. У Координаційному штабі запевнили, що наша країна вживає всіх можливих законних заходів у межах норм міжнародного гуманітарного права, щоб установити місця перебування наших оборонців, які зникли безвісти або потрапили до полону, та повернути їх додому.

27 жовтня Україна повернула тіла ще 50 полеглих українських захисників. Їх також передали представникам правоохоронних органів і судово-медичним експертам, щоб ті провели слідчі дії та судові експертизи.

20 листопада Україні вдалося повернути на підконтрольну територію тіла 94 полеглих військовослужбовців.

Фото Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими (КШППВ).