Сьогодні, 16 червня, в Україні святкують День батька. Це свято відзначають щорічно у третю неділю червня, починаючи з 2019 року.

Історія свята

День батька виник у Сполучених Штатах Америки. У 1909 році жінка на ім'я Сонора Смарт чий батько самостійно виховував п'ятьох дітей крім неї, звернулася до місцевої влади з пропозицією заснувати нове свято, на честь всіх батьків світу. Її підтримали і збиралися влаштувати свято 5 червня – в день народження її батька, проте часу на підготовку не вистачило, і свято було перенесено на 19 червня.

З часом свято стало популярним у США, а після і в інших країнах. У 1966 році свято було оголошено президентом США Ліндоном Джонсоном загальнонаціональним. Була встановлена єдина дата для урочистостей на честь всіх батьків - кожну третю неділю червня.

В Україні до 2019 року це свято не було офіційним. Лише 8 травня 2019 року Кабінетом Міністрів України був схвалений Указ Президента України "Про День батька", яким і встановлювалось свято.

Традиції в День батька

Для українців День батька відносно нове свято, тому ще не сформувались якісь особливі традиції. Проте в цей день заведено вітати своїх татусів словами, дарувати їм невеличкі подарунки, а також проводити час разом. Також зі святом можна вітати своїх дідусів, братів, дядьків чи друзів, які виховують дітей.