Волинські рятувальники виконують завдання за призначенням на прифронтових територіях Донеччини.

На зв'язку начальник караулу 17 ДПРЧ селища Турійська Вадим Хмарук. Він очолює відділення з числа співробітників 2 державного пожежно-рятувального загону ГУ ДСНС України у Волинській області.

Рятувальники Максим Гурський, Дмитро Дейнека, Сергій Савлук, Олег Миненко, Олександр Андріюк на чолі з Вадимом Хмаруком (усі з пожежно-рятувальних підрозділів Ковельське районне управління ГУ ДСНС України у Волинській області) з 21 травня працюють в одній з громад Донецької області — підсилюють підрозділи ДСНС на прифронтових територіях.

У першу ж добу чергування волиняни пройшли бойове хрещення не тільки вогнем (до якого звикли, адже майже усі вони — в лавах Служби порятунку понад 10 років), а й гучними канонадами.

Обстріл — загоряння — виїзд. Тієї доби ця послідовність стала для хлопців зачарованим колом, але вони гідно пройшли випробування і відбивали полум'я, яке після кожного вибуху охоплювало все нові й нові будинки й споруди.

«Коли за один «приліт» після хат залишається купа битої цегли, розумієш: те, що люди зводили роками, за секунди рівняється з землею», — розповідає про перші враження від побаченого Вадим Хмарук.

Рятувальник стверджує, жодна надзвичайна подія чи природний катаклізм, з якими йому і його колегам доводилося стикатися за роки служби, не зрівняється з руйнуваннями через війну.

Ще одним не менш складним і виснажливим завданням було давати відсіч пожежам, що після прицільних ударів росіян суцільною стіною охоплювали ліси. Тоді в авангарді йшли сапери, торуючи шлях для техніки лісової охорони, що прокладала протипожежні розриви. І лише опісля рухалися розрахунки вогнеборців, збиваючи полум'я.

Нині ситуація з лісовими пожежами на Сході стабілізувалася, проте на відновлення зелених насаджень потрібні будуть десятиліття. Місцями донецькі ліси більше схожі на іншопланетні ландшафти, де відсутнє життя в будь-яких його проявах.

Ні природа, ані зведене людськими руками не витримує руйнування. Витримують військовослужбовці сил оборони, спиняючи ворога на рубежах нашої держави. Тримають стрій рятувальники, ліквідовуючи наслідки ворожих атак і обстрілів. Усе задля того, аби на ці розлогі українські землі колись повернулося мирне життя.