Волинська екстрена меддопомога станом на 12 липня 85 раз виїжджала для надання допомоги при непритомності через спеку, у 15 випадках непритомніли діти.

Про це повідомив медичний директор КП "Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф" Анатолій Каленюк під час брифінгу Волинської ОДА.

"Спека впливає на здоров'я людей і ми це можемо сказати навіть за кількістю виїздів, які здійснюють наші бригади. Виклики пов’язані із втратою свідомості, непритомністю, тепловими ударами. Суттєво збільшилась кількість гострих мозкових інсультів та кількість гіпертензивних кризів", – повідомив Анатолій Каленюк.

Станом на 12 липня швидкі мали уже 85 виїздів для надання допомоги при непритомності через спеку. Серед них 15 виїздів на вулиці, 27 – у громадські місця і 5 – на робочі місця.

"Найперші у групі ризику це дітки. З 85 випадків непритомності – 15 у дітей, – розказав медичний директор екстренки – Також люди похилого віку і ті, хто має хронічні захворювання. Насамперед це – гіпертонічна хвороба та цукровий діабет".
Як діяти, якщо побачили, що хтось знепритомнів

Найперше, що треба зробити, коли побачили, що хтось знепритомнів, – викликати швидку.

До приїзду медиків перенесіть людину у тінь, розстебніть одяг, що стискає. Застосовуйте обдування, обкладання холодними вологими серветками, за можливості – занурення у воду 18-26 градусів.

Для перегріву характерні такі симптоми: потьмарена свідомість, дратівливість, нудота, блювання. А також підвищення температури тіла до 40-41 градусів, знизити яку необхідно хоча б до 39.

"Зважаючи на рекордно високу спеку на Волині та прогнозоване зростання температури повітря на вихідних – варто пам’ятати про небезпеку від перегріву навіть у тіні", – попередив Анатолій Каленюк.