10 липня у Луцьку пройшов міжрегіональний форум «Рушій невтраченої демократії», в рамках якого представники влади та громадськості обговорювали шляхи розвитку демократії в громадах на Волині.

Форум став своєрідним підсумком грантового проєкту «Вдосконалення урядування, орієнтованого на громадян, на Волині», який впроваджувався громадською організацією «Волинський інститут права» за підтримки проєкту USAID «Говерла».

Детальніше про форум розповіла виконавча директорка ГО «Волинський інститут права» Ірина Гайдучик.

В рамках заходу говорили про сучасні виклики і те, як розвивається демократія в цих умовах, зокрема під час війни.

«У нас насправді великий власний досвід. Ми уже більше 15 років займаємось розвитком владно-громадських комунікацій і маємо можливість на різних етапах становлення громад досліджувати, як у них розвивається демократія», — розповіла пані Ірина.

З її слів, громадська організація близько року працювала над проєктом у 10 громадах-партнерках.

«Ми в цих громадах напрацювали практики, які теж тут будуть представлені. Це рефлексія на всі ті теми, які пропрацьовували у територіальних громадах. Владу і жителів ми зводили на одному майданчику та вчили їх комунікувати й інформувати одне одного», — зауважила виконавча директорка.

До реалізації проєкту долучились: Любешівська, Рожищенська, Боратинська, Горохівська, Локачинська, Вишнівська, Зимнівська, Володимирська, Шацька та Ківерцівська громади. У кожній з них була визначена проблема, над якою провадилась робота. Серед проблем були ті, які стосувались інфраструктури, освіти, туризму, розвитку громади, комунікацій з владою та ветеранської політики.

Окрім обговорення в рамках панельних дискусій проблем розвитку демократії та шляхів їх розв'язання, у підсумку форуму провели майстер-класи.

За словами Ірини Гайдучик, на них вчили застосовувати отримані знання на практиці:

«Ми любимо не лише говорити про проблеми, а й шукати механізми, щоб показати, як робити, щоб покращити ситуацію. Тому ми вчили будувати комунікацію між місцевим самоврядуванням та громадським сектором із використанням медіа та залученням онлайн інструментів».

Форум вийшов насиченим обговореннями, до нього долучились понад 100 учасників з різних регіонів.