Бізнесмен Тарас Сасовський на початку повномасштбаного вторгнення рф пішов боронити Україну в складі Сил ТрО. Під час боїв під Бахмутом він втратив частини обох ніг. Після реабілітації почав активно займатися спортом, а з жовтня 2023 року став заступником голови Луцька з питань ветеранів на громадських засадах.

Про відновлення після поранення, доступність українських міст для людей з особливими потребами та роботу над створенням ветеранського хабу Тарас Сасовський розповів на Армія FМ.

З початком російської навали приєднався до Сил оборони без вагань, згадує Тарас Сасовський.

 – У мене навіть питання не виникало, що робити. Рішення було таким природним. Я не розглядав альтернативи. У війську був у піхоті, послужив на різних посадах – гранатометником, кулеметником, стрільцем-оператором. Ми сиділи на позиціях в окопах і стримували штурми.

Внаслідок поранення, яке дістав під Бахмутом під час мінометного обстрілу, лучанин втратив частини обох ніг. Відновитися допомогла підтримка родини, каже Тарас Сасовський.

– Допомогли дружина та діти, які підтримували та не давали опускати руки. Також мені пощастило з професіоналами своєї справи – лікарями, реабілітологами, які зробили все максимально можливе, щоб врятувати кінцівки, і навчили мене користуватися «залізними ногами».

Як розповів Тарас Сасовський, активно інтегрувався у цивільне життя завдяки адаптивному спорту.

– Заняття спортом дало розуміння, як рухатись і не пускати руки. На змаганнях «Київ незламний» я взяв дві золотих медалі та одну срібну. У Тернополі на змаганнях «Звитяга нескорених» здобув чотири золотих медалі – в жимі штанги лежачи, підйомі гирі, греблі в концепті та аеробайку.

Поділився Тарас Сасовський своїм баченням щодо доступності українських міст для людей з особливими потребами.

– Громадські місця, зокрема магазини та аптеки, мали б бути доступні для всіх, бо людина на візку теж хоче зайти в кафе і випити чашку кави. Звісно, деякі кроки робляться, бізнес йде назустріч, бо розуміє, що це великий сегмент їхніх клієнтів і потрібно враховувати їхні потреби. На багатьох заправках з’явилися вбиральні для людей з інвалідністю. У містах, де я був, бачив позитивні зрушення, але це лише перші кроки і є над чим працювати.

Скоро рік як Тарас Сасовський став радником міського голови Луцька з питань ветеранів. Каже, здебільшого в кабінеті не сидить.

– Сідаю в машину – і по місту на різноманітні зустрічі. Весь час я в русі. Не тільки спілкуються із хлопцями, які повернулися з війни, а також з їхніми дружинами, з родичами загиблих або безвісти зниклих. Комусь треба з довідкою допомогти, комусь із працевлаштуванням, комусь потрібна реабілітація.

Нині Тарас Сасовський працює над створенням ветеранського хабу у Луцьку. Він буде розташований у приміщенні площею 1000 кв. м. У планах об’єднати широкий спектр послуг для ветеранів на цій території, анонсує радник міського голови.

– Це амбіційна ідея нашої луцької громади на чолі з мером. Ветеран зможе прийти і вирішити широке коло своїх питань. Також у планах облаштувати невеличкий спортзал із адаптивними тренажерами для хлопців. У хабі працюватимуть також реабілітологи, бо центрів з реабілітації у місті не вистачає. Зараз ми шукаємо людей в команду. Потрібен юрист та психологи. Хто має бажання з лучан приєднатися, мої контакти є і в соціальних мережах, також можна в міській раді запитати.

Як розповів Тарас Сасовський, кошти на реалізацію задуму виділені з міського бюджету. Проєктом передбачені: місце для групової терапії, тренажерний зал, кімнати для більярду, дитяча зона, безалкогольне кафе. Також має бути парковка для транспорту і відпочинкова зона на території майбутнього хабу.