Частина українців, що мають особливі заслуги перед Батьківщиною, отримають одноразову виплату до Дня Незалежності

Про це повідомляє Головне управління Пенсійного фонду у Львівській області.

Частина українців отримають разову грошову допомогу до Дня Незалежності відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2023 року № 1396 “Деякі питання соціального захисту осіб, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, ветеранів війни та осіб, що працюють в спеціальних умовах”.

Хто може отримати грошову виплату

Відповідно до урядової постанови, Разову грошову виплату до Дня Незалежності України отримають ветерани війни, а також особам, на яких поширюється дія Законів України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” і “Про жертви нацистських переслідувань".

Зокрема, особами, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною,-- це українці, що нагороджені орденом Героїв Небесної Сотні, або яким, починаючи з 2014 року, надано звання Герой України з врученням ордену “Золота Зірка”, нагороджено орденом Богдана Хмельницького трьох ступенів, "За мужність" трьох ступенів, чи орденом княгині Ольги трьох ступенів.

Розмір грошової виплати до Дня Незалежності

Особи з інвалідністю внаслідок війни та колишні малолітні (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язні концнтаборів, гетто, інших місць примусового тримання, визнаних особами з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин отримають виплати у таких розмірах:

  • особи з І групою інвалідності – 3 100 гривень;
  • з II групою інвалідності – 2 900 гривень;
  • з IIІ групою інвалідності 2 700 гривень.

Учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності та колишні неповнолітні (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язні концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також дітям, які народилися в зазначених місцях примусового тримання їх батьків, отримають 1 000 гривень;

  • Особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною отримають 3 100 гривень;
  • Члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, статус яким установлено згідно з пунктом 1 статті 10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, дружинам (чоловікам) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, які не одружилися вдруге, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, – 650 гривень;
  • Учасники війни та колишні в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, особи, яких було насильно вивезено на примусові роботи, діти партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога – 450 гривень.
Доки треба подати заявку на грошову виплату до Дня Незалежності

Як пояснили у ГУ ПФУ у Львівській області, пенсіонерам, які мають право на таку виплату, грошова допомога буде виплачена у серпні разом із пенсією. Їм не треба додатково звертатись до ПФУ.

Ветеранам війни, які проходять службу чи працюють та не є пенсіонерами, кошти буде спрямовано на небюджетні рахунки військових частин, установ, організацій, де такі громадяни проходять службу / працюють, виплати здійснюватимуть на підставі поданих заявок, в т.ч. через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України.

Тим, хто має право на виплату, не є пенсіонером та не проходить службу / не працює, для отримання допомоги потрібно подати до Пенсійного фонду України заяву (довільної форми). Виплату буде проведено за місцем проживання осіб на поточний рахунок в уповноваженому банку.

Заяви на здійснення разової грошової виплати треба подати до 1 серпня поточного року. Якщо можливість подати заявку / заяву у зазначений термін відсутня, це можна зробити до 1 жовтня 2024 року.