Нещодавно Борис Джонсон опублікував мирний план врегулювання російсько-української війни. На його думку, кандидат у президенти США Дональд Трамп зможе це здійснити. Також покроковий мирний план представив колишній держсекретар США Майк Помпео, який є представником команди Трампа.

Про актуальність цих мирних ініціатив та чи втілить їх Трамп, в етері ГІТу спілкувалися з політичним аналітиком та блогером Карлом Волохом.
Він зазначає, що заяви самого Дональда Трампа виглядають досить суперечливими:
«Цілком можливо, що він піде таким шляхом, який ми бачимо і чуємо від Джонсона і Помпео, але може і ні, тому що Трамп таких зобов'язань на себе не брав. Він досить непрогнозований, такий собі "фрік", то покладатися на те, що план буде саме таким не варто».
Волох нагадує, що за часів президентства Трампа навколо нього було багато серйозних політиків, але більшість із них звільнилися.
«Майк Помпео – це один із винятків. Там були інші дуже серйозні люди, на яких ми могли б покладатися з точки зору підтримки України, але це не справдилося», — додає політаналітик.
На думку Карла Волоха, попри непрогнозованість політики Трампа, він не допустить краху України.
Розглядаючи поточну адміністрацію президента Джо Байдена, блогер зауважує, що їхній підхід полягає в підтримці України настільки довго, наскільки це буде необхідно.
«Така їхня політика. З одного боку, не давати Україні забагато зброї, щоб вона не переламала ситуацію на полі бою і це не спровокувало путіна на безглузді вчинки, які призведуть до світової війни чи іншої катастрофи. З іншого — продовжувати давати озброєння, щоб поступово знекровлювати росію», — пояснює він.
Волох підкреслює важливість продовження підтримки від Заходу, зважаючи на обмежені можливості росії.
«росія - це навіть не півтора відсотка світового ВВП. Сполучені Штати, Європейський Союз - це 50% світового ВВП, тобто різниця захмарна», — каже аналітик.
Проте він залишається реалістом щодо перспектив переговорного процесу, який так чи інакше буде. В ньому доведеться йти на якісь поступки.
На завершення, Карл Волох наголошує, що Україна не може розраховувати на повну перемогу над росією в найближчому майбутньому, але продовження тиску і підтримки від Заходу залишаються ключовими для довгострокового вирішення конфлікту.