Президент України Володимир Зеленський нещодавно дав ексклюзивне інтерв'ю BBC під час візиту до Великої Британії, в якому заявив, що з підтримкою союзників Україна може спробувати завершити гарячу стадію війни до кінця цього року. 

Про це спілкувалися в етері ГІТу з керівником програм безпеки Центру глобальних досліджень «Стратегія XXI» Павлом Лакійчуком.

«Президент України розраховує на значні успіхи Збройних сил України, які змусять противника сісти за стіл перемовин на умовах України. Я таких передумов поки що не бачу», - поділився своїми міркуваннями експерт.

Лакійчук висловлює сумніви щодо можливості холодної війни між росією та Україною:

«На словах ми можемо припинити вогонь, а на ділі навряд чи, тому що для цього треба рішення двох сторін».

Він наголошує, що росія не визнає Україну суб'єктом перемовин, а сприймає лише як об'єкт, який має підкоритися.

Павло відзначає, що одним з важливих аспектів є підтримка союзників. Українці вважають за необхідне вести мирні перемовини, але без поступок у територіальній цілісності та суверенітеті. Зважаючи на це, він зазначає:

«Звільнення нашої землі залежить виключно від українського народу і керівництва у питаннях якісної організації мобілізаційних заходів».

Говорячи про мобілізаційні заходи, Лакійчук має на увазі активацію економіки та промисловості, яку мають здійснювати державні та місцеві органи.

«На жаль, часто ці заходи не проводяться», — додає він.

Експерт також зауважує, що сусідні держави розуміють загрозу дій росії та виступають за недопущення її агресії.

Підсумовуючи, Павло Лакійчук підкреслює, що будь-які мирні плани без реального впливу та підтримки союзників сприятимуть досягненню цілей росії. Тому важливо зберігати єдність, терпіння та активно працювати над мобілізацією ресурсів для досягнення перемоги та встановлення справедливого миру на умовах України.