В Україні триває мобілізаційний процес через агресію росії. Зі зміною законодавства щодо мобілізації утворилася певна колізія, що стосується чоловіків віком 18-25 років

"Еспресо.Захід" розповідає деталі про те, якої категорії чоловіків це може стосуватися.

Кого можуть мобілізувати у віці 18-25 років
  • Якщо чоловік пройшов строкову службу в мирний час
  • Якщо чоловік закінчив вищий військовий навчальний заклад чи військову кафедру та отримав певну військово-облікову спеціальність
  • Придатний до служби
Колізія зі статусом "обмежено придатний"

"Обмежено придатний" - це той, хто визнаний військово-лікарською комісією як непридатний до строкової служби в мирний час та придатний у воєнний час.

Утім відповідно до законодавства, з квітня 2024 року немає статусу "обмежено придатний". Люди, які його мали, залишаються військовозобов’язаними, навіть якщо їм менше ніж 25 років. Тобто в таких людей дійсно можуть перевірити військово-облікові документи та якщо немає актуальних, відправити на повторне проходження військово-лікарської комісії. Згідно з новим законодавством, після неї чоловік може отримати наступні статуси:

  • Придатний до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, військових навчальних закладах, навчальних центрах, установах, медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв'язку, оперативного забезпечення, охорони
  • Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку
  • Тимчасово непридатний – вимагають лікування, відпустки, звільнення від виконання службових обов'язків
  • Непридатні до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців.
Пояснення адвокатки

"Еспресо.Захід" розпитав адвокатку Катерини Аніщенко про нюанси цієї ситуації і те, чи можна її якось виправити.

Адвокатка роз’яснила, що така категорія людей дійсно вважається строковиками, які, відповідно до закону, не підлягають мобілізації. Проте тут є один важливий нюанс:

"Якщо хлопець після школи пішов у тоді ще військкомат отримати приписне, набув статус непридатного чи обмежено придатного, його не було тоді призвано до армії, але зараховано в запас, він набув статусу військовозобов’язаного", – каже Катерина Аніщенко.

Тобто, на сьогодні, поки триває воєнний стан, люди, які не проходили військову службу, але мають статус військовозобов’язаного, не досягнувши навіть віку 25 років, підлягають мобілізації. Якщо з тими, хто проходив військову кафедру, таке рішення є зрозумілим, то щодо решти, каже адвокатка, це виглядає свавіллям.

"Якби хлопець узагалі жодного дня не ходив до військкомату і не мав прописного, не проходив ВЛК, то й зараз він не підлягав би мобілізації", – додає адвокатка.
Випадків мобілізації чоловіків віком 18-25 років багато

Як зазначає Катерина Аніщенко, випадків мобілізації такої категорії людей по Україні багато. Зокрема, про це свідчить і судова практика.

"До мене неодноразово звертаються клієнти або батьки таких хлопців. Однак суди стають на сторону ТЦК, адже мобілізація відбувається згідно з чинними вимогами. Кажімо чесно: тих хлопців, які вже там, ніхто не поверне в цивільне життя, якщо не буде відповідного рішення суду, бо вони вже склали присягу. На цей час ситуацію могла б виправити постанова Кабміну або зміни безпосередньо до закону, де чітко прописали б підстави для мобілізації", – коментує вона.
Генштаб не бачить проблеми

Військове командування не підтримує зміни в законодавстві, які розв’язали б колізію з чоловіками до 25 років, які раніше мали статус обмежено придатних і були звільнені від строкової служби в мирний час.

Головне управління персоналу Генштабу отримувало для погодження кілька зареєстрованих у Верховній Раді України проєктів законів (11379, 11379-1, 11379-2), які стосувалися цих змін:

"Зважаючи на те, що положеннями законопроєктів передбачається розширення категорій громадян, які будуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації… зазначені законопроєкти не були підтримані", – йдеться у відповіді щодо цього на запит Радіо "Свобода".