Три випадки субваріанту коронавірусу «FLiRT» виявили минулого тижня: два у Києві та один в Івано-Франківській області. Захворіли дві жінки та чоловік старше 60 років.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб в місті Луцьк.

Штам «FLiRT» походить від варіанту Omicron. Через специфічні мутації в білку-шипі вірус краще зв’язується з клітинами та уникає імунної відповіді. Тобто «FLiRT» швидше вражає ослаблений імунітет, а захворіти можуть навіть раніше вакциновані. Однак набутий імунітет після вакцинації знижує ризики ускладнень під час хвороби.

ВООЗ поки що не надає специфічної оцінки щодо небезпеки «FLiRT», однак зазначає, що він потребує моніторингу на рівні кожної країни. Наявні дослідження показують, що поточні вакцини, зокрема бустери, залишаються ефективними для захисту від важких форм COVID-19, хоча й не можуть повністю запобігти зараженню новим штамом.

«За оперативними даними епіднагляду у Волинській області протягом останніх двох тижнів спостерігається ріст захворюваності на COVID-19. За минулий тиждень в області у 101 особи підтверджено COVID-19 проти 32 випадків за попередній тиждень. Тобто ріст становить у 3 рази. У більшості хворих захворювання протікає в легкій формі», —  зазначають епідеміологи.  

На сьогодні в нашій області не зафіксовано нового субваріанту коронавірусу «FLiRT». На Волині циркулює штам Omicron, переважно JN.1 (Дженні).

Експерти нагадують, що основою для захисту проти тяжкого перебігу COVID-19 є курс із трьох щеплень. Тобто дві дози первинної вакцинації та перше бустерне щеплення, яке вводять через 5 місяців. Три щеплення = загально рекомендований курс вакцинації для кожного.

Головне фото: Міністерство охорони здоров'я України.