Державний секретар США Ентоні Блінкен оголосив про виділення понад 700 мільйонів доларів допомоги для України, які розраховані на енергетичну підтримку та гуманітарну допомогу.

Про це повідомляє пресслужба Держдепу США.

“Допомога буде спрямована на підтримку енергетичної інфраструктури України, надання необхідної гуманітарної допомоги внутрішньо переміщеним особам та біженцям, а також на підтримку операцій з розмінування”, – сказано в статті.

Зазначається, що 325 мільйонів доларів спрямують на енергетичну допомогу для підтримки зусиль України з відновлення енергетичної інфраструктури в умовах триваючих російських атак.

Відомо, що такий пакет допомоги йде на додаток до 500 мільйонів доларів, оголошених віцепрезиденткою США Камалою Гарріс на Саміті миру, та понад 1 мільярда доларів, оголошених міжнародними партнерами з червня 2024 року.

“Ця допомога допоможе відремонтувати та відновити українські енергетичні об’єкти, пошкоджені жорстокими атаками Росії, впровадити нові технології розподіленої енергетики, забезпечити аварійне резервне живлення для критично важливих послуг, таких як водо- та теплопостачання, а також посилити фізичну безпеку критично важливої енергетичної інфраструктури”, — йдеться у повідомленні.

Також, майже 290 мільйонів доларів нададуть на гуманітарну підтримку, включаючи безпечну питну воду, харчові продукти, доступне житло, правову допомогу, охорону здоров’я, засоби до існування, послуги захисту та освіту за підтримки міжнародних та місцевих партнерів.

“Додаткове фінансування дозволить гуманітарним організаціям надавати таку допомогу, як генератори, паливо та теплі комплекти, щоб допомогти людям зігрітися взимку”, – наголосили у відомстві.

Відомо, що понад 102 мільйони доларів виділять на гуманітарну допомогу з розмінування, кошти також спрямують на тренінги та обладнання для українських саперів, а також підтримку груп розмінування для повернення земель до продуктивного використання.