Україна намагається переконати Сполучені Штати Америки дозволити їй удари вглиб Росії американською зброєю. Від цього залежать аналогічні рішення від європейських партнерів.

Про це в інтерв'ю CNN заявив президент Володимир Зеленський, пише Суспільне. 

"Усі чекають на рішення США. Усі чекають на такі рішення. Після цього вони (Європа, – ред.) приймають рішення, це правда. І тому ми дуже хотіли використовувати цю зброю і просто атакувати цими літаками військові бази, не громадянську інфраструктуру, а саме військові бази", — сказав він.

Президент знову наголосив, що Україна просто хоче мати можливість атакувати бази, які використовуються для бомбардувань української території. 

" Ці реактивні літаки, звідти вони використовують не тільки ракети, вони щомісяця скидають чотири тисячі керованих авіабомб, тільки на сході нашої території, чотири тисячі бомб. І ці бомби та ракети б'ють по українському цивільному населенню, по школах, по енергетиці", — сказав Зеленський.

За його словами, керованими бомбами РФ знищила енергоінфраструктуру України на 80%.

"У нас було кілька зустрічей з офіційними особами, і я сказав, що ми надто довго чекали (дозволи на удари по військових об'єктах в РФ, — ред.). Тепер Росія почала переміщати свої літаки зі 100, 150 кілометрів, з 300 до 500. Після цього я скажу вам, що тепер нам потрібно більше дозволів", — сказав президент.

На запитання Закарії, чи має наразі Україна дозвіл на глибокі удари по Росії, Зеленський відповів: "Ні".

Президент наголосив, що Україна пояснила всім партнерам навіщо їй необхідна достатня далекобійність.

"Кожен такий російський удар, кожен прояв російського терору, як сьогодні проти Харкова, проти нашої Сумщини, проти нашої Донеччини, — все це доводить, що далекобійність має бути, і має бути достатньою", — сказав він.

За словами Зеленського, тепер Україна очікує на рішення партнерів.

"Ми очікуємо відповідних рішень передусім від США, Британії, Франції, Німеччини, Італії — усіх, хто може своєю рішучістю допомогти в порятунку життів", — зазначив президент.