Волинську Агенцію регіонального розвитку заснували облдержадміністрація, обласна рада, торгово-промислова палата Волинської області та ГО «Асоціація регіонального розвитку». Про основні напрямки її діяльності розповів під час брифінгу т. в. о. директора Орест Сорокопуд.

Про це повідомили у Волинській ОВА.

Такі ж агенції діють в решті областей України. Їх було створено для залучення інвестицій у розвиток кожного з регіонів на місцях.

«А точніше, для ефективної регіональної політики», – зазначив Орест Сорокопуд.

Основна діяльність Агенції полягає в напрацюванні проєктів для залучення інвестицій в область, враховуючи спроможність та можливості кожної громади. Агросфера, туризм, медицина, освіта, культура – фахівці Агенції співпрацюють з представниками громад, місцевого бізнесу та влади, визначаючи потенціал Волині, який зацікавить інвесторів. Далі йде розробка стратегії та плану реалізації, який можна представити міжнародним партнерам.

Наприклад, Агенція та Шацька селищна рада розробили агрокластер «Західне Полісся», який планує об’єднати ключових виробників с/г продукції та будівництво комплексного переробного виробництва овочів та ягід на території Шацької громади. Заплановано створення торгової марки «Зроблено у Шацьку». До проєкту залучено 14 територіальних громад – Шацьку, Головненську, Вишнівську, Любомльську, Рівненську, Дубечненську, Заболоттівську, Ратнівську, Самарівську, Смідинську, Старовижівську, Луківську, Турійську та Дубівську.

Також Агенція спільно з партнерами напрацювала концепцію та виграла проєкт щодо створення регіонального нейроцентру на базі Волинської обласної клінічної лікарні. Він передбачає об’єднання кількох відділень у єдину нейрохірургічну службу. Основними напрямками роботи центру будуть лікування інсультів, нейроонкологія та нейрохірургічна травма.

Крім цього, триває робота із реалізації на Волині швейцарсько-українського проєкту «Згуртованість та регіональний розвиток України», UCORD. Волинська область – серед шести регіонів-учасників, серед яких Тернопільська, Хмельницька, Вінницька, Одеська та Сумська області. На Волині проєкт UCORD реалізовуватиме флагманські проєкти із водопостачання, водовідведення, управління відходами, а також інноваційні проєкти у сфері культури й культурних індустрій.